Cigarete će biti skuplje 50 centi
Ilustracija

Od januara

Cigarete će biti skuplje 50 centi

Cijena paklice cigareta od 1. januara trebalo bi, zbog povećanja akcize i stope PDV, da poskupi najmanje 50 centi.

Toliko poskupljenje juče je najavljeno Agenciji za duvan. 

"Jedan uvoznik juče je obavijestio Agenciju za duvan da će od 1. januara za 50 centi po paklici poskupiti 18 brendova cigareta," saopšteno je Pobjedi iz Agencije za duvan, ali nijesu željeli da saopšte o kom se uvozniku radi niti o kojim brendovima.

Ako bi se najavljeno poskupljenje primijenilo na najtraženije cigarete, onda bi od januara ,,laki strajk“ trebalo da košta tri eura, "parlament" četiri, "marlboro“ 3,70 do 3,80 eura, "karelija“ od 2,60 do 2,80, "ronhil“ 2,60, LM 2,60 i 2,70 eura, "vinston“ od 2,60 do 3,10, "pal mal“ 2,50 do 2,80, "davidov“ 3,80, "drina“ i "diva“ 2,40 eura.

Ostaje da se vidi da li će baš svi uvoznici i distributeri prijaviti povećanje u ovom iznosu. Izvjesno je da od 1. januara moraju primijeniti novu akcizu i stopu PDV-a. Uvoznici su, podsjetimo, Novi Duvanski kombinat, Partner kompani, National Trade of Montenegro, "Slavka“, "Influence & Co.me“, Montenegro Tobako kompani“.

Oni su objasnili da je obaveza uvoznika i distributera da svaku promjenu cijena, bilo povećanja ili smanjenja, prijave na vrijeme Agenciji za duvan. U Agenciji očekuju da će do kraja decembra i ostali prijaviti svoje kalkulacije. Od 1. januara specifična akciza na cigarete biće povećana sa 30 na 40 eura na 1000 komada.

Posljednje povećanje akcize bilo je u avgustu sa 26 na 30 eura na hiljadu komada i tada su cijene po paklici povećane do 40 centi, zavisno od vrste. Proporcionalna akciza tada je smanjena sa 35 na 32 odsto. Osim akcize od 1. januara se povećava stopa PDV sa 19 na 21 odsto. Porez se obračunava na akcizu i sve ostale stavke.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.