Američka kompanija će graditi termoelektranu
ilustracija

Najveća investicija u istoriji Kosova

Američka kompanija će graditi termoelektranu "Novo Kosovo"

Vlada Kosova i američka kompanija “Contour Global” postigle su danas sporazum o izgradnji nove termoelektrane na Kosovu.

Sporazum je postignut na sastanku Upravnog Komiteta za Termoelektranu “Novo Kosovo”, kojim predsjedava premijer Ramuš Haradinaj sa predstavnicima kompanije “Contour Global”.

Kako je saopšteno iz Vlade, očekuje se da će komercijalni sporazum, kojim je predviđeno ulaganje u vrijednosti od milijardu eura, biti potpisanin narednih dana. To je najveća investicija u istoriji Kosova, prenosi Anadolija.

Ovaj projekat će obezbijediti energetsku nezavisnost države i naroda Kosova, ističe se u saopštenju. 

Termocentrala će biti izgrađena sa jednim blokom, minimalne efikasnosti od 40 posto i bruto kapaciteta od 500 MW električne energije. 

Sa komponentom za centralno grijanje, biće omogućeno i proširenje postojeće mreže centralnog grijanja za gradove Priština, Obilić, Glogovac i Kosovo Polje. Sporazum je rezultat dugogodišnjeg rada Vlade Kosova i mnogobrojnih eksperata. 

Izgradnja termocentrale će početi 2018. godine i biće funkcionalna od 2023. godine. Termocentrala će se graditi prema najmodernijoj tehnologiji koja čuva životnu sredinu. 

Upravni komitet za Termoelektranu “Novo Kosovo” novembra 2015.  je američku kompaniju “Conter Global”, koja je bila jedini ponuđač, proglasio za najadekvatnijeg investitora za izgradnju nove termocentrale na Kosovu. Do te odluke Upravnog komiteta došlo je nakon pregovora vođenih u Vašingtonu sa američkom kompanijom i Svjetskom bankom, kao ključnim partnerom u ovom projektu.

Kako je ranije najavljeno, nakon završetka nove termocentrale, razmotriće se zatvaranje postojeće TC Kosovo A, dok je u planu da se u budućnosti uradi rekonstrukcija TC Kosovo B.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.