I Cazin proglašava stanje prirodne nesreće, obustavljena nastava na Univerzitetu u Banjaluci
Foto:Anadolija

Posledice nevremena

I Cazin proglašava stanje prirodne nesreće, obustavljena nastava na Univerzitetu u Banjaluci

Stanje na području Unsko- sanskog kantona danas je nešto bolje, ali prema podacima kojima raspolaže operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite usljed jakog vjetra posljednja dva dana na većem broju objekata pričinjena je materijalna šteta, potvrdio je u razgovoru za Anadoliju Muharem Kartal, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite USK-a.

"Šteta je pričinjena uglavnom na krovnim konstrukcijama i to u gradovima Bihać i Cazin, te općinama Bosanska Krupa, Velika Kladuša i Sanski Most. U općinama Bužim, Bosanski Petrovac, Ključ prema podacima službi civilne zaštite nema prijavljene štete. U ovoj nesreći koji je zahvatila USK-a nije bilo povrijeđenih lica na svu sreću", naveo je Kartal. 

Istakao je da je zbog jakog vjetra koji je zahvatio Unsko-sanski kanton bilo više prekida u snabdijevanju električnom energijom. Bez napajanja električnom energijom i trenutno su dijelovi Bihaća, odnosno deset kilovoltni dalekovod Golubić - Pritoka i trafostanica Zobnica - Jelača greda, dio Cazina, odnosno deset kilovoltni dalekovod Podgradina i Ljubijankići, te dio Velike Kladuše (Crvarevac) i Sanskog Mosta (Majkić Japra).

"Što se tiče kiše koja pada trenutni vodostaj rijeke Une iznosi 75 centimetara, a kritična tačka je 100 centimetara. Nema još nikakve opasnosti od poplava. U Sanskom Mostu vodostaj rijeke Sane iznosi 222, a kritična tačka je 380. Nadamo se da će kiša uskoro prestati i da neće biti problema", naveo je Kartal.

2017121322748846428808221Web

Foto:Anadolija 

Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona juče je izdalo preporuku o privremenoj obustavi nastave u školama.

"Juče smo se pridržavali toga, odnosno većina škola se pridržavala. Danas je ta preporuka van snage. S vremena na vrijeme kiša pada tako da mislim da nema problema za odlazak djece u školu", naglasio je Kartal. 

O procjenama šteta pričinjenim na području Unsko-sanskog kantona direktor Kantonalne uprave civilne zaštite USK-a ističe da je rano govoriti "da ne bi zbunjivali građanstvo".

"Općina Bosanska Krupa je proglasila stanje prirodne nesreće, nakon toga toga je procedura da Komisija za procjenu šteta odlaze na lice mjesta i vrše procejne. Grad Cazin se sprema na isto. Razgovarao s načelnikom CZ Grada Cazin i oni naime, pripremaju proglašenje prirodne nesreće. Dakle, imaju uslove, šteta je bilo. Da bi proglasili stanje prirodne nesreće morate imati uslove, odnosno da štete budu u granici kada se proglašava stanje prirodne nesreće. Grad Cazin i općina Bosanska Krupa su po sadašnjim informacijama i njihovim najavama proglašenja stanja prirodne nesreće najgore prošle od posljedica jakog vjetra", naveo je Kartal.  

2017121322748749528806161Web

Foto:Anadolija 

Studenti napuštaju paviljone Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci nakon što je donesena odluka o sedmodnevnoj obustavi nastave na Univerzitetu u Banjaluci.

"Nastava na svim fakultetima/Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, obustaljena je zbog vanredne situacije nastale zbog vremenskih nepogoda, koje su načinile veliku materijalnu štetu na studentskim paviljonima I, II i III Studentskog centra 'Nikola Tesla'",  odlučeno je na današnjoj vandrednoj sjednici Proširenog kolegijuma UNIBL.

2017121322748749528806158Web

Foto:Anadolija 

Odluka o obustavljanju nastave donesena je danas jer je vjetar pretprošle noći odnio krovove s paviljona Studentskog centra, a kada je počela kiša voda je poplavila studentske sobe.

Formiran je i Štab za koordinaciju u vanrednoj situaciji povodom vremenskih nepogoda.

"Zadatak Štaba je da preduzme sve neophodne mjere i koordiniše rad sa svim nadležnim institucijama i organizacionim jedinicama Univerziteta u Banjoj Luci kako bi se riješio smještaj i prevoz studenata  i kako bi se sanirale nastale štete na objektima Univerziteta i studentskim paviljonima I, II i III", navodi se u saopštenju Univerziteta u Banjaluci.

Prvi i drugi pavijon Studentskog centra danas su posjetili Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS i Luka Kecman, prodekan za kadrove i materijalne resurse banjalukčkog Univerziteta koji su rekli da će se u narednih sedam dana prioritet biti popravljanje krova na trećem paviljonu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.