Aktuelne teme današnjice na repertoaru četvrtog dana Festivala UBRZAJ

Aktuelne teme današnjice na repertoaru četvrtog dana Festivala UBRZAJ

Danas, u sali Dodest, KIC «Budo Tomović» četvrtog dana Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017, Centar za građansko obrazovanje (CGO) prikazuje tri filma i to: od 16:00h italijanski film Poljubac reditelja Ivana Cotronea, zatim od 18:00h film Blizanci za koji režiju potpisuje austrijski reditelj Markus Morth i posljednji na repertoaru od 20:30h film Ne opiri se reditelja Craiga Atkinsona.

Italijanski film Poljubac govori o tri odbačena tinejdžera. Lorenzo, Blu i Antonio imaju mnogo toga zajedničkog: šesnaestogodišnjaci su, idu u isto odjeljenje i imaju porodicu koja ih voli. Ali oni, iz različitih razloga, nijesu prihvaćeni od strane svog društva iz razreda. Njih trojica postaju prijatelji i pokušavaju naći sopstveni pravac. Film ne govori samo o pubertetu i potrazi za srećom, već i o nasilju i homofobiji. Un bacio nije samo običan film o adolescentima, već i iskren pogled na važne teme kao što su nasilje i homofobija. Neposredno prije projekcije publici će se video porukom obratiti Ivan Cotroneo, autor ovog, više puta nagrađivanog filmskog ostvarenja.

Film Blizanci je zasnovan na istoimenom romanu autora i režisera Markusa Mörtha. Film je moderna drama o aktuelnoj temi. Snimljen na originalnim lokacijama sa međunarodnom renomiranom ekipom, ovaj dirljivi film prikazuje predstojeći period blizanaca koji se upuštaju u opasno izbjegličko putovanje kroz Evropu bez ičega osim puke hrabrosti i nade za bolji život. U svojoj snažnoj vizuelnosti i uvijek blizu njegovim glavnim likovima i njihovoj sudbini film je dizajniran za veliki ekran. Surova realnost izaziva snažne emocije. Reditelj filma, Markus Morth, će se video porukom obratiti publici Festivala prije projekcije filma.

Treći i ujedno posljednji film ove festivalske večeri u Podgorici je višestruko nagrađivani film Ne opiri se, ostvarenje američkog reditelja Craiga Atkinsona. Na ulicama Fergunsona u Misuriju, gdje se lokalna zajednica još uvijek oporavlja od smrti Michael Browna, film Ne opiri se pruža izvanredan pogled na trenutnu situaciju u američkim policijskim snagama, kao i uvid u budućnost. Ovaj dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu Tribeka, stavlja gledaoca u centar zbivanja, počevši od vožnje sa paravojnim SWAT timom Južne Karoline i policijske obuke koja uči značaju “opravdanog nasilja”, pa sve do rasprava Kongresa na temu procvata ratne opreme u policijskim odjeljenjima manjih gradova – da bi se na kraju pozabavio istraživanjem do kojih granica će novi kontroverzni izumi, kao što su policijski algoritmi za prevenciju zločina, dovesti u ovoj oblasti.

Detaljan program Festivala i sve dodatne informacije mogu se pronaći na sajtu http://ubrzaj.me/, a ulaz na sve projekcije, u sva tri grada, je besplatan.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.