Inspektori će nadzor moći da vrše i u stanovima
Ilustracija

Prema predlogu izmjene zakona

Inspektori će nadzor moći da vrše i u stanovima

Ministarstvo ekonomije otvorilo je javnu raspravu na nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, koja će trajati 40 dana od dana raspisavnja poziva, odnosno do 21. januara 2018. godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije nacrtom ovog zakona po prvi put je normiran pregled inspektora u stambenom prostoru ili drugom prostoru, u slučaju kada postoje indicije da se zbog nelegalnog poslovanja u njemu vrše radnje prekršaja.

"Naime, do sada je ulazak u stambeni prostor bio rezervisan samo za krivična djela, i to po odluci osnovnih sudova, a u skladu sa ustavnim postulatom – nepovredivost stana. Iz tog razloga, inspektori do sada nisu bili u mogućnosti izvršiti inspekcijski nadzor u stanovima (i drugim privatnim prostorima), u kojima se obavlja najveći broj neregistrovanih djelatnosti (trgovina, zanatstvo, zdravstvo, predškolsko obrazovanje i dr.)", saopšteno je.

Takođe, razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru je potreba usklađivanja sa Zakonom o upravnom postupku, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o sprječavanju korupcije, kao i Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Tekst Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru će biti dostupan javnosti na internet stranici Ministarstva ekonomije.

Zainteresovani subjekti svoje komentare, primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru mogu dostaviti Ministarstvu ekonomije u pisanoj formi na adresu: Rimski trg, broj 46, 81000 Podgorica ili na e-mail: [email protected], tokom cijelog trajanja javne rasprave.

"U okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopuna Zakona o inspekcijskom nadzoru biće organizovan okrugli sto, čiji će termin održavanja biti objavljen na sajtu Ministarstva najkasnije 10 dana prije njegovog održavanja.

Ministarstvo ekonomije će razmotriti sve pristigle komentare, primjedbe i sugestije i nakon toga sačiniti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi", saopšteno je.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.