Smartfoni će u budućnosti imati drugačiji izgled
Ilustracija

Smartfoni će u budućnosti imati drugačiji izgled

Prednje kućište mobilnog telefona nalazi se između okvira telefona i ekrana. Mnogi telefoni su do sada imali „prednje maske“ u bijeloj ili crnoj boji, ali čini se da se ovaj dizajn polako, ali sigurno odbacuje.

Najbolji primjer su iPhone X i Samsung S8 čiji je prednji dio u potpunosti pokriven ekranom. Zanimljivo je da je iPhone X manji od iPhone 8 Plus, a ima veći ekran upravo zato što ne postoji prednje kućište, prenosi B92.

Novinar “Verge-a“ Diter Bon uzeo je model Essential Phone-a za primjer rekavši da mu je posle njega jako smiješno da koristi telefone koji imaju prednje kućište. Koliko god da se mnogima sviđa ovaj napredni momenat, tehnološki dizajneri i entuzijasti čvrsto brane stav da telefon mora da ima prednju masku, odnosno kućište. Glavni argument im je praktičnost, kao i to da ivice oko telefona čine da se telefon lakše drži i koristi. 

“Ekran iPhone-a X je kompaktna forma. Ekran se lako primjećuje, pruža veliko zadovoljstvo, veliki je napredak u odnosu na moj iPhone 7 bilo da gledam utakmicu, film ili skrolujem Instagramom“, kaže Stiven Levi, novinar “Wireda“.

Ben Gilbert iz „Biznis insajdera“ se pak, ne slaže sa ovim stavom. 

“Uz nedostatak prednjeg kućišta ne samo što ću lakše kliknuti nešto što ne želim već sam u stalnom strahu da mi telefon ne ispadne. Umjesto da normalno držim telefon, ja ću se stalno opterećivati“. 

Svi se slažu da će kompanije sada maksimalno promovisati telefone bez prednjeg kućišta zbog napretka video tehnologije. Operateri, proizvođači telefona i platforme kao što su Google i Apple sve više novca ulažu u video sadržaj, stav je Gadija Amita osnivača New Deal Designa. 

“Proizvođači će se trkati ko će prije da uštedi milimetar tu i tamo. Na kraju, neko će pronaći način da prednju kameru i zvučnik učini nevidiljivim, a naši telefoni će se pretvoriti u masivne ekrane“, zaključuje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.