Zabrana mobilnih telefona u školama
ilustracija

Francuzi planiraju od naredne godine

Zabrana mobilnih telefona u školama

“Korišćenje mobilnih telefona, računara i interneta oduzelo je djeci dragocjeno vrijeme potrebno za učenje i savladavanje socijalnih i motornih vještina. Njihovo se učenje danas preskače ili ne razvija na pravi način, što u konačnom dovodi do smanjenja opšte inteligencije.” kaže za Kodex psiholog Lidija Mirković, koja svoj radni vijek provodi upravo sa djecom uzrasta od 6 do 15 godina.

Sledeći put kada vidite dijete kako se lakoćom koristi mobilni telefon ne divite se njegovom znanju i vještinama jer ono ustvari radi u korist svoje štete. Veoma lako uči obrasce na kojima funkcionišu mobilni telefoni ali njihovim korišćenjem preskače faze u sopstvenom razvoju. Upotreba mobilnih telefona u školskim klupama toliko je postala problem da su Francuzi riješili da je zakonom zabrane.

Francuska vlada najavila je donošenje zakona kojim će djeci od 6 do 15 godina biti zabranjeno da koriste mobilne telefone u obrazovnim ustanovama. Djeca će moći da ih donose u školu ali neće smjeti da ih koriste dok god borave u školi, bilo da su na času, bilo da su na odmoru.

Kako je najavilo francusko Ministarstvo prosvjete, ova zabrana stupa na snagu sa početkom naredne školske godine.

“Korišćenje  mobilnih telefona, računara i interneta oduzelo je djeci dragocjeno vrijeme potrebno za učenje i savladavanje socijalnih i motornih vještina. Njihovo se učenje danas preskače ili ne razvija na pravi način, što u konačnom dovodi do smanjenja opšte inteligencije.” konstatuje za Kodex psiholog Lidija Mirković, koja svoj radni vijek provodi upravo sa djecom uzrasta od 6 do 15 godina.

Francuski ministar prosvjete odluku o zabrani mobilnih telefona u školama nazvao je porukom o javnom zdravlju tamošnjim porodicama. Ustvrdio je da nije dobro da djeca provode puno vremena, ili da ga uopšte provode pored ekrana, dok ne navrše sedam godina.

Sa tim je saglasna i Lidija Mirković.

“Aktivnosti na razvoju sitne i krupne motorike kod nas su značajno niže nego prije dvadeset godina i značajno niže nego što je potrebno za uzrast. Bilježimo znatno lošiju grafomotoriku kod djece. Djeci sada nedostaju vještine potrebne za harmoničan razvoj. Sada imamo djecu koja se isključuju iz aktivnosti, koja informacije primaju neselektivno i najčešće sama. Koja jedna drugima šalju kratke poruke za koje nije potreban prevelik vokabular.” konstatuje Lidija Mirković.

decamobilnitelefoniskolaaps862789636

Mirković: Dobijamo mlade ljude slabije opšte inteligencije/Foto:ilustracija

Sve to dovelo je, kaže Mirković, do toga da danas dobijamo mlade ljude slabije opšte inteligencije nego što je to bilo prije dvadeset godina. Zato su, smatra Mirković, Francuzi i reagovali na ovakav način.

“Francuzi su pragmatično zaključili da je ovakva zabrana jedini način da se to ograniči kada se već ne može spriječiti.” kaže Mirković.

Ipak, pored đaka koji se listom protive ovoj zabrani i roditelja kojima smeta činjenica da im djeca neće biti dostupna, skepticizam povodom najavljene zabrane iznijeli su i francuski prosvjetari.        

“Ova nova najava ostavila nas je u sumnji jer nam je teško shvatiti o čemu se zapravo radi. Generalno smo navikli od predstavnika ministarstva da budu logični i pragmatični oko stvari, a ovdje ne možemo pronaći logiku ili pragmatizam u najavama”, osvrnuo se  na zabranu mobilnih telefona u školama jedan od zvaničnika francuskog Sindikata prosvjete Filip Vinsent.

Izgleda da smo toliko navikli da živimo sa novim tehnologijama da nam je škola bez mobilnih telefona nezamisliva čak i onima koji u njoj rade.

Nove tehnologije su trebale da obogate i olakšaju postojanje savremenog čovječanstva a ne da budu sredstvo digitalnog “ropstva” i stvari bez kojih se ne može. Jer u školi se uči a za mobilni telefon nije potrebno znanje. To vam svako dijete može reći.    

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.