Farmer iz Bijelog Polja najbolji domaćin u Crnoj Gori
Foto:gov.me

Uručene nagrade u Nikšiću

Farmer iz Bijelog Polja najbolji domaćin u Crnoj Gori

Kao prateći dio programa prve nacionalne konferencije o poljoprivredi i ruralnom razvoju Crne Gore koja se održava u Tehnopolisu, sinoć je u hotelu Onogošt u Nikšiću održano AGROVEČE. Tom prilikom održana je ceremonija dodjele godišnjih nagrada za doprinos razvoju poljoprivrede, u okviru ustanovljene nagrade pod nazivom MOBA. Priznanja su, u više kategorija, dodijeljena poljoprivrednim proizvođačima i predstavnicima institucija i organizacija, saopšteno je iz Ministarstva poljoprvrede.

Za lokalnu upravu sa najboljim programom i mjerama podrške farmerima priznanje je dobila Opština Pljevlja.

Nagradu – najbolji domaćin dobio je Vučko Pešić, farmer iz Bijelog Polja.

GetImage3 GetImage2

Kao udruženje poljoprivrednika koje je pokazalo najveći stepen aktivizma u zajednici proglašeno je Udruženje Maslinara „Bar“. Predsjednik tog udruženja Ćazim Alković dobio je priznanje za najaktivnijeg predstavnika Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, dok je za najaktivniju predstavicu izabrana Vesna Đukić iz Udruženja maslinara „Boka“.

GetImage1 GetImage

Službenik Direktorata za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede Miloš Kusovac dobio je ovogodišnje priznanje za najveći stepen posvećenosti poslu, dok je kao najbolji savjetodavac proglašena Sonja Baćović iz regionalnog centra u Nikšiću.

Posebno priznanje dobilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore za podršku aktivnostima Mreže za ruralni razvoj Crne Gore.

Priznanje je dobila i Stalna regionalna radna grupa za ruralni razvoj jugoistočne Evrope (SWG) za podršku aktivnostima ruralnog civilnog sektora u Crnoj Gori.

Posebna nagrada za životno djelo uručena je Stojanu Banju Kostiću iz Nikšića, agronomu u penziji, koji je čitav radni vijek posvetio struci i unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Nakon ceremonije dodjele nagrada i priznanja, prisutnima je pročitano pozdravno pismo potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore mr Milutina Simovića, koji je u pismu izrazio žaljenje što nije bio u prilici da prisustvuje događaju.

„Kao vaš kolega agronom, smatram da agronomi treba da se sastaju, da razmjenjuju iskustva i znanja, da sarađuju, da se njihov glas u društvu sve češče i snažnije čuje i bude ključni faktor u razvoju poljoprivrede. Osjećam i ličnu obavezu da vam se obratim, makar i ovim putem, i kao Nikšićanin, jer je Nikšić grad domaćin Prve nacionalne konferencije“, navodi se u pismu Simovića.

On je tim putem čestitao svim nagrađenima, ističući zadovoljstvo zbog pažljivog izbora, posebno kada je riječ o nagradi za životno djelo koju je dobio Stojan Banjo Kostić što je, prema riječima Simovića, „potupno očekivano i opravdano iskazivanje poštovanja prema našim iskusnim kolegama koji su životni vijek proveli u sektoru poljoprivrede i dali mu značajne pozitivne pečate“.

„Raduje me i pažljiva regionalna disperzija nagrađenih, uz nezaobilazni obuhvat predstavnika vrijednih udruženja koji daju zamah pojedinim sektorima, kao što je sektor maslinarstva.  Pozdravljam i ustanovljavanje nagrade za najboljeg domaćina, kao važne poruke i sinonima odgovornosti u svim djelatnostima kojima se bavimo. I svakako, pozdravljam opredjeljenje i izbor nagrađenih iz struke, jer su stručna i naučna misao najbolja garancija uspjeha u sektoru poljoprivrede, u kojem tajna uspjeha nije raditi i samo raditi, nego usvajati nova znanja, razmišljati, smisliti pa uraditi. Podržavam i izbor opštine Pljevlja za nagradu lokalnoj samoupravi. Sa najizdašnijim poljoprivrednim portencijalima i vrijednim domaćinima, Pljevljima s pravom pripada ovogodišnja nagrada za poljoprivredu. Pozdravljam i zahvaljujem se SWG-u kao dokazanoj platformi za regionalnu komunikaciju i saradnju“, navodi se u pismu.

Simović je dodao da naziv ovogodišnje nagrade MOBA, u simboličkoj ravni, sugeriše da svim izazovima u sektoru poljoprivrede i ukupnom ekonomskom razvoju Crne Gore i njenog prosperiteta, odgovori na način tog tradicionalnog crnogorskog običaja, kojim se zahtjevnim poslovima odgovaralo zajedničkim radom i zajedničkom akcijom.

„Zbog toga i ovu konferenciju doživljavam kao još jedno okupljanje pozitivne energije u sektoru poljoprivrede, okupljanje energije za napredak i proizvođača i preduzetnika, a time i za napredak cijelog društva“, navodi se u pismu potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.