Rade Šerbedžija o skladnom braku: Preporučio bih mladim muškarcima da kuvaju svaki dan
Rade Šerbedžija

Rade Šerbedžija o skladnom braku: Preporučio bih mladim muškarcima da kuvaju svaki dan

Iako je prije izvjesnog vremena čvrsto zagazio u osmu deceniju života, proslavljeni jugoslovenski glumac Rade Šerbedžija (71) ne prestaje da stvara.

Umjetnost je njegova velika ljubav i bez obzira na to da li se pojavljuje u vidu književnosti, muzike, pozorišta ili filma, nepresušna mu je inspiracija.

Rade često i ponosno ističe da mu pored sinovljeve podrške, uvijek i u svakom momentu pristiže i potpora njegovih pet ljepotica, supruge Lenke(47) i ćerki Lucije (44), Nine (25), Vanje (22) i Milice Alme (20). Uz njihovu pomoć mnogo lakše prevazilazi sve svoje teške, kišne periode, koje je veoma emotivno opisao i u svojoj knjizi.

“Kao mlad volio sam da trčim po kiši i to sam platio mnogobrojnim prehladama. Jednom sam čak zaradio i ozbiljnu upalu pluća. U novoj knjizi pišem o kiši koja me je pratila u Sloveniji tokom snimanja filma, neprekidno je padala. Ona je nešto što je meni veoma važno i veoma značajno za mene i moj profesionalni put. Ako ništa, film “Prije kiše” bio je veliki pomak u mojoj karijeri. Očigledno je da je kiša, koliko god mi udaraca zadavala, sastavni dio mog života, istom mjerom kao što je to nekome sunce”, na simboličan način, svoj turbulentan period u životu objašnjava Šerbedžija i dodaje da se nikad nije previše branio od problema, već im se radije prepuštao i pustio da mu govore kuda dalje, prenosi Story.

“Nikada se nisam borio protiv kiše, ja jednostavno uživam u njoj. Ima jedan komad dramskog pisca Tenesija Vilijamsa koji objašnjava ovo što vam govorim. a glasi: “Govori mi poput kiše i pusti me da slušam” – podrobno je objasnio Rade.

Koncerti u Beogradu i pojavljivanje na prijestoničkim pozorišnim daskama uvijek ga posebno raduje. Kako on ističe, na njima je veoma uspješno nadgradio svoju karijeru, stekao vjerne prijatelje, poput sada pokojnih glumaca Ljube Tadića i Dragana Nikolića, ali ono što je najbitnije, tu je upoznao svoju ljubav, suprugu Lenku.

“Oženivši Beograđanku, pokupio sam najbolje od Beograda”, našalio se glumac koji priznaje da je jednakim intenzitetom još uvijek zaljubljen u životnu izabranicu s kojom polako broji dvadeset i šestu godinu skladnog braka.

I mada recept za uspjeh u ljubavi ne želi da otkrije, priznaje da je do srca svoje supruge došao preko stomaka.

“Smatram da ne postoji nikakav recept za dug i skladan brak, ali preporučio bih mlađim muškarcima koji žele miran porodični život, da moraju da kuvaju svaki dan. Ja to činim svojoj supruzi već dvedeset i kusur godina”, istakao je Rade.

Pravi eliksir dobrog braka svakako su i djeca, a glumac ih ima petoro, dvoje iz prvog i troje iz drugog braka. Kako ističe, jedino žali što je, kada je za to došlo vrijeme, bio prinuđen da ih pusti da odu i što su sada zbog svojih poslovnih obaveza raštrkani svuda po svijetu.

“Činjenica da su djeca odrastala daleko od svojih korijena, svoje zemlje i svog naroda, jako nas je povezalo kao porodicu. Veoma smo usmjereni jedni na druge, tako da mi je bilo teško kada su ćerke otišle. Međutim, bez obzira na to, nisam strog kao roditelj i dajem dosta slobode svojoj djeci. Kada čovjek vjeruje naslednicima, ako su odnosi čvrsti i snažni, a saradnja aktivna, teško će se desiti da te oni iznevjere nekim strašnim postupkom”, otkriva svoj očinski ponos Šerbedžija i dodaje kako ne može da dočeka Novu godinu i momenat kada će ponovo sa svojom djecom biti za istom trpezom.

“Za Novu godinu cijela porodica iz svih djelova svijeta biće na okupu u Barbarigu, dolazi nam i čitava moja familija. Za tu priliku zadužen sam da napravim veliku i bogatu gozbu. U obavezi sam da, kao prvoklasni ribar, ulovim svježu ribu, a kako je to sezona lignji, takođe se moram potruditi da ulovim kvalitetne lignje i obogatim trpezu”, završava priču umjetnik,prenosi Story.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.