Rusija dezinformisanjem nastoji destabilizovati Zapadni Balkan
Foto: Gov.me , Predrag Bošković

Sajber oblast najosjetljivija karika u bezbjedonosnom sistemu

Rusija dezinformisanjem nastoji destabilizovati Zapadni Balkan

Razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija značajno je promijenio prirodu današnjih konflikata. Informacija, kao resurs od strateškog značaja, postala je glavno sredstvo modernog ratovanja, kazao je ministar odbrane, Predrag Bošković, otvarajući danas Zimsku bezbjednosnu radionicu, koja se održala u podgoričkom hotelu „Hilton“, na temu „Informaciono ratovanje i novi svjetski poredak: studija slučaja za Zapadni Balkan“, u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.

Ministar Bošković je kazao da zloupotreba medija, interneta i društvenih mreža, kao i plasiranje dezinformacija predstavljaju sredstva za ostvarivanje političke i vojne superiornosti u međunarodnom bezbjednosnom okruženju. 

On je naglasio da je u takvom okruženju od izuzetnog značaja da vlade budu izuzetno obazrive kada je u pitanju miješanje stranih faktora čiji je cilj da osujete spoljnopolitičke ciljeve.

Bošković je naveo primjer sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, kada su državni autoriteti uspješno odgovorili na inostrane pokušaje da ometu naš evroatlantski put. 

“Podrška saveznika bila je od krucijalne važnosti u tom momentu i stoga ne mogu dovoljno naglasiti značaj što efikasnije interakcije među saveznicima, partnerima i međunarodnim organizacijama, u cilju adekvatnog odgovora ovakvim izazovima”, kazao je ministar odbrane. 

On je naglasio da je upravo sajber oblast prepoznata kao najosjetljivija karika u bezbjednosnom sistemu, a da su sajber prijetnje i hibridno ratovanje svrstani u red savremenih izazova koje je veoma teško predvidjeti.

Bošković je takođe naglasio da savremeni bezbjednosni izazovi poprimaju hibridni karakter, te da ne poznaju nacionalne granice.

„Stoga, svi međunarodni akteri, saveznici, partneri, vladin i nevladin sektor, moraju pokazati visok stepen spremnosti i prilagodljivosti, kako bi mogli efikasno da odgovore na savremene informacione i komunikacione trendove, u cilju zajedničkog rješenja u pružanju adekvatnog odgovora na potencijalne prijetnje“, kazao je ministar Bošković, ističući da je jedan od važnih preduslova za uspješnu odbranu i sveobuhvatan pristup strateškom komuniciranju.

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera istakao je da su demokratije širom svijeta napadnute, ne tradicionalnim oružjem već namjerno plasiranim lažnim informacijama. 

„Dok ovi napadi ne predstavljaju opasnost po fizičku bezbjednost građana oni su ozbiljna prijetnja demokratiji“, istakao je Kentera. 

On je kazao da se prošle godine Rusija umiješala u predsjedničke izbore u SAD i time napala integritet američkog demokratskog sistema, ali da je to kasnije uradila i u Crnoj Gori. 

„Rusija iskorišćava otvorenost demokratskih društava kako bi ih podrivala iznutra aktivnim mjerama što zapravo predstavlja politički rat“, rekao je Kentera, javlja Anadolija.

Cilj zvanične Moskve, prema riječima Kentere, nije ništa drugo osim da diskredituje demokratsko upravljanje i postojeći međunarodni sistem. 

„Ne možemo očekivati da Rusija, bazirana na obavještajnoj mreži, odustane od upotrebe svog najrazvijenijeg aparata i prestane se miješati u unutrašnje odnose država koje smatra protivnicima“, tvrdi Kentera.

On je poručio da Rusija dezinformisanjem nastoji destabilizovati Zapadni Balkan i podrivati demokratske napore i napredak zemalja regiona. 

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Margaret Uehara kazala je da je članstvo Crne Gore u NATO dovelo do tri pozitivna rezultata. 

„Potvrđuje politiku otvorenih vrata NATO-a, podstiče bezbjendost i stabilnost regiona i naglašava korist reformi, posebno vladavinu prava i dobro upravljanje“, navela je Uehara. 

Prema njenim riječima, u digitalnom svijetu, prijetnje se sve više povećavaju kroz razne aktere koji koriste propagandu i pružaju lažne informacije i tako izazivaju zabunu.

Poručila je „da se ne možemo baviti bezbjednošću, a da se ne borimo protiv ovih inoformacionih kampanja koje pokušavaju da unište demokratske principe i izazivaju ratove usmjerene ka haosu“. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Zimska bezbjednosna radionica ima za cilj intenziviranje komunikacije i uspostavljanje dugoročne saradnje između regionalnih i međunarodnih donosioca odluka i kreatora politika, kao i pružanje doprinosa unapređenju integracije regiona Jugoistočne Evrope u NATO.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.