Podgorici prijeti nastanak ekološke i epidemiološke katastrofe
Miodrag Bešović

Bešović kaže da je kolektor zastarjele tehnologije

Podgorici prijeti nastanak ekološke i epidemiološke katastrofe

Nesposobna lokalna vlast Podgorice i dalje nema rješenje za jedan od najvećih problema Glavnog grada, a to je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U pitanju je problem zbog kojeg ozbiljno prijeti nastanak ekološke i epidemiološke katastrofe, i direktno ugrožava zdravlje građana, a novo postrojenje nije ni u početnoj fazi izgradnje, kazao je odbornik DF-a u Skupštini Glavnog grada Miodrag Bešović.

Prema riječima Bešovića, kolektor koji danas pokriva Podgoricu je značajno zastarjele tehnologije i sa enormno umanjenim kapacitetima, "i kao takav ne može pokrivati ni jednu četvrtinu domaćinstava".

"Zbog tih činjenica, i dalja izgradnja kanalizacione infrastrukture je pod znakom pitanja jer je, faktički, više nemoguće priključivanje na postojeće postrojenje. Problem septičkih jama koje, još uvijek, koristi priličan broj domaćinstava je i dalje vezan za izgradnju novog kolektora. Tako gradsko preduzeće “Vodovod i kanalizacije“, i pored namjere za širenje mreže, mora i dalje čekati izgradnju istog", kaže Bešović.

Dodaje da Uprava Glavnog grada, do današnjeg dana, nema nikakvih konkretnih predloga oko tipa i tehnologije postrojenja, pa samim tim ni konkretnih elaborata i projekata za zaštitu životne sredine, "što sa pravom najviše zanima stanovnike područja Dahne, Dajbaba i ostalih sela na području Zete".

"U više navrata su stanovnici tog područja pokretali inicijative za rješavanje pitanja same lokacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, te ukazivali na već i onako poznate ekološke probleme koje im stvara Kombinat aluminijuma.

Tema štetnosti uticaja KAP-a na ekosistem područja i građana Zete je godinama unazad bilo nešto što nikako nije moglo zavrijediti pažnju Gradskog parlamenta. Zato je izgradnja kolektora bila dekor svakog godišnjeg plana rada Gradskog parlamenta i “obavezna investicija“ u svim predizbornim obećanjima DPS-a. Definitivno, trenutna gradska vlast nije u stanju da riješi ovako jedan kompleksan projekat. Smatram da je DPS ovu temu maksimalno zloupotrebljavao u svojim obećanjima i da je krajnje vrijeme da se ovo riješi.

Nadam se da će sredinom naredne godine lokalna vlast preći u opozicione klupe, a nova vlast ozbiljno prići ovoj temi i da će, konačno, ovaj projekat početi da se realizuje na korist građana Podgorice, a svakako ne na ekološku štetu stanovnika područja Zete i donjeg toka rijeke Morače", zakljućuje Bešović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.