Podnijet 81 zahtjev za legalizaciju bespravnih objekata, najviše u H.Novom
Ilustracija

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 15. jul 2018.

Podnijet 81 zahtjev za legalizaciju bespravnih objekata, najviše u H.Novom

Jedinicama lokalne samouprave do 7. decembra je podnijet 81 zahtjev za legalizaciju bespravnih objekata, od kojih je najveći broj u Opštini Herceg Novi – 34, kazao je Dnevnim novinama Marko Čanović, generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U Opštini Kotor, kako je precizirao Čanović, podnijeto je deset zahtjeva za legalizaciju, u Budvi 14, Pljevljima 17 i u Bijelom Polju pet.

“Ovi podaci odnose se na 11 opština koje su dostavile informacije”, naveo je Čanović.

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kako je ranije kazao ministar Pavle Radulović, očekuju da će prihodi od legalizacije u narednoj godini biti oko 40 miliona eura.

Čanović pojašnjava da su to prihodi koji idu opštinama, a generisaće se od naplate nakanada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i naknada za zemljište, u slučajevima kada je bespravni objekat izgrađen na državnom zemljištu.

“Visinu i kriterijume za naplatu naknade za bespravne objekte propisuju opštine. Shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata opštine imaju ovlašćenje i obavezu da ova akta donesu u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona”, rekao je Čanović.

On ističe da će se visina naknada odrediti u zavisnosti od stepena opremljenosti građevinskog zemljišta i prosječnih troškova komunalnog opremanja, prema zonama, čije su granice utvrđene na osnovu zahvata planskih dokumenata.

“Visine naknada su različite od opštine do opštine, činjenica je da su najviše u opštinama Crnogorskog primorja i u Glavnom gradu”, naglasio je Čanović.

Bespravni objekti se, navodi Čanović, legalizuju u skladu sa parametrima važećih planskih dokumenata i onih čija je izrada početa, a koji će se donijeti u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (14. oktobra) ili u skladu sa planom generalne regulacije koji će se donijeti za tri godine.

“Ovo rješenje će svakako uticati i na prikuplajnje prihoda jer će značajan broj bespravnih objekata “stati” u postupku do donošenja plana generalne regulacije, kojim će se definisati da li će objekat biti prepoznat u prostoru. Bez obzira na to, u narednom periodu se očekuju značajni prihodi opština po ovom osnovu imajući u vidu da je veliki broj planskih dokumenata na snazi, te da je njima prepoznato stanje u prostoru, tj. bespravni objekti su “uklopljeni”, kazao je Čanović.

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 15. jul iduće godine i on je isključiv, što znači da nakon tog datuma neće postojati mogućnost legalizacije. Vlasnici bespravnih objekata treba da nadležnim organima lokalne uprave – sekretarijatima podnesu zahtjev za legalizaciju, na propisanom obrascu, dostupnim na web sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Uz zahtjev se podnose elaborat premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta, izrađenog od licencirane geodetske organizacije koji ovjerava katastar, kao i dokaz o zabilježbi postojanja objekta u katastarskoj evidenciji odnosno izvoda iz katastra nepokretnosti ili druge odgovarajuće evidencije nepokretnosti. Ovaj korak podrazumijeva da se bespravni objekti koji nijesu upisani u katastar nepokretnosti moraju upisati u evidenciju nepokretnosti”, objasnio je Čanović.

Podnosilac zahtjeva potom je dužan da pokrene postupak otkupa zemljišta kod organa nadležnog za imovinu, u zavisnosti da li je objekat izgrađen na državnom ili zemljištu opštine. Tek nakon okončanja postupka otkupa zemljišta postupak legalizacije se nastavlja.

“Nakon rješavanja imovinsko pravnih odnosa nad zemljištem na kome je izgrađen bespravni objekat, ukoliko je to slučaj, podnosilac zahtjeva ulazi u proces rješavanja odnosa povodom plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, koju može plaćati na 240 mjesečnih rata za objekte osnovnog stanovanja i za ostale objekte u 120 mjesečnih rata. Dokaz o plaćanju ove naknade predstavlja neophodan uslov za legalizaciju”, naglašava Čanović.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.