Demokrate: Tužilac odlučio da (ne)djelo Jovanovića kvalifikuje kao ugrožavanje sigurnosti
Foto: Demokrate

Uhapšen tek nakon 4 dana

Demokrate: Tužilac odlučio da (ne)djelo Jovanovića kvalifikuje kao ugrožavanje sigurnosti

Demokratska Crna Gora održala je danas pres konferenciju na kojoj su poslanik Danilo Šaranović i predsjednik Odbora Demokrata Glavnog grada Vladimir Čađenović obavijestili javnost o, kako su saopštili, "nevjerovatnom i skandaloznom postupanju državnog tužioca u krivičnom predmetu koji je formiran zbog napada na poslanika Šaranovića i kandidate za odbornike Demokrata na Cetinju, Rakovića, Martinovića i Vujovića, dan prije održavanja lokalnih izbora."

U saopštenju Demokrata se navodi da je "tužilac odlučio da (ne)djelo Ivana Jovanovića, koji je na osnovu naših informacija uhapšen tek nakon 4 dana, kvalifikuje kao ugrožavanje sigurnosti."

U saopštenju se navodi da je poslanik Šaranović podsjetio na pomenuti događaj kada su u, kako je rekao, "klasičnom mafijaškom maniru, presretnuti od strane Jovanovića i još jednog lica, kojom prilikom je poslaniku u Skupštini Crne Gore repetiran pištolj u glavu, udaran tupim predmetom u predjelu glave i slomljeno prednje vjetrobransko staklo, a pod prijetnjom pištoljem kandidatu za odbornika Marku Martinoviću oduzet telefon kojim je snimio ovaj događaj."

Šaranović je postavio pitanje nadležnom tužiocu: "šta je sa telefonom u kome se nalazi snimak ovog napada, kao ključni dokaz o minimum 3 krivična djela koja su izvršili Jovanović i još uvijek neidentifikovani napadač?"

„Okrivljeni Jovanović, sin funkcionera DPS-a koji je bio predsjednik biračkog odbora ove partije tokom odvijanja izbornog procesa, nesmetano se kretao Cetinjem tokom cijelog izbornog dana. Vjerovatno kako bi po partijskoj direktivi obavljao ostale nezakonite aktivnosti. Sa druge strane, do danas nemamo informaciju o tome da je procesuiran drugi napadač, koji se i ne pominje. Ovo je ko zna koji po redu slučaj u kome nadležni državni organi ili odugovlače ili relativizuju procese koji se vode protiv režimskih kriminalaca. U prilog tome, dokazani prestupnik, osuđivan za pokušaj ubistva, koji je predsjedniku, generalnom sekretaru i najvišim funkcionerima Demokrata prijetio bombom u Mojkovcu, nije se pojavljivao pred nadležnim organima, jer mu, navodno, ne mogu uručiti poziv“, saopštio je Šaranović.

On je izjavio da je i neshvatljivo da se okrivljenom Jovanoviću stavlja na teret isto krivično djelo kao i Mariji Kapi, odborničkoj kandidatkinji URA-e, koja je telefonskim pozivom, navodno, ugrozila sigurnost Momčila Martinovića, poslanika DPS-a.

„Izostanak adekvatne i pravovremene reakcije nadležnih organa ostavio je prostor pojedinim medijima, prljavim medijskim alatkama u rukama flomaster partije, da fabrikuju neistine i ometaju istragu, šireći u javnosti dezinformacije i relativizujući čitav slučaj. Šta mi imamo od opomena koje im izriče Agencija za elektronske medije? Podsjećam da je jedna od prljavih medijskih alatki u rukama režima tokom cijelog izbornog dana u svim informativnim emisijama kao glavnu vijest saopštavala da sam sam sebe tukao, nanosio povrede, napadao pištoljem i lomio sopstveni automobil. Nakon što je napadaču Jovanoviću, sinu funkcionera DPS-a određen pritvor, niko nam nije uputio izvinjenje, ali ni pretrpio sankcije zbog direktnog uticaja na izborni proces. Sve ovo samo je još jedan u moru dokaza da se radi o orkestriranoj akciji DPS-a, kao i da ne može biti govora da su protekli lokalni izbori bili legalni i legitimni“, zaključio je poslanik Demokrata.

Vladimir Čađenović, predsjednik Odbora Demokrata Glavnog grada, osvrnuo se na cijeli slučaj u svojstvu advokata oštećenih. On je saopštio da iz iskaza navedenih svjedoka-oštećenih jasno proizlazi da su protivpravne radnje u kritičnom događaju preduzimane od strane više lica, tj. dva lica, pa ostaje nejasno zašto je krivično gonjenje preduzeto samo protiv jednog lica, dok je identitet drugog izvršioca i dalje nepoznat.

„Više je nego nevjerovatno da tužilac stavlja na teret osumnjičenom, Ivanu Jovanoviću, izvršenje krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti iz člana 168 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje je propisana kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Sasvim je jasno da su u kritičnom događaju osumnjičeni, Ivan Jovanović i lice koje je bilo sa njim, izvršili i krivična djela: nasilničko ponašanje iz člana 399 Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozvnih materija iz člana 403 stav 2  Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Takođe, tužilac svjesno previđa činjenicu da su u ovom događaju bili ugroženi životi naših istaknutih funkcionera, pa sljedstveno tome ne pada mu na pamet da utvrdi da li u radnjama izvršilaca ima elemenata bića krivičnog djela pokušaj ubistva, shodno članu 20 Krivičnog zakonika Crne Gore.“

Čađenović je naglasio da „nam nije namjera da ovim obraćanjem vršimo uticaj na rad nadležnog tužioca koji postupa u ovom predmetu, već želimo da upoznamo javnost da se ovakvim radom tužilaštva favorizuju izvršioci krivičnih djela u odnosu na oštećene i to oni izvršioci koji svojim radnjama direktno doprinose neregularnostima izbornog postupka."

"Isto tako, ovakvim postupanjem nadležnog državnog tužioca očituje se postojanje sumnje u njegovu samostalnost i nepristrasnost i uticaj vladajuće partije za čije potrebe su angažovana lica koja su u kritičnom događaju izvršila krivična djela.“

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.