Ljekari da posvete dužnu pažnju otkrivanju uzroka nasilja

Češće prepoznaju nasilje od ostalih stručnjaka

Ljekari da posvete dužnu pažnju otkrivanju uzroka nasilja

Zdravstveni radnici su češće od ostalih stručnjaka u situaciji da prepoznaju nasilje nad ženama i u porodici, zbog čega treba da posvete dužnu pažnju načinu otkrivanja uzroka povreda, njihovom tretmanu i detaljnom opisivanju u medicinskoj dokumentaciji.

To je saopšteno iz nevladine organizacije SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja iz Berana povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

U okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, ta NVO je sprovela niz aktivnosti, u cilju podizanja nivoa informisanosti građanstva o nasilju nad ženama i nasilju u porodici kao društveno neprihvatljivom ponašanju.

Akcenat ovogodišnje kampanje je na ulozi zdravstvenih ustanova u otkrivanju, prijavljivanju i tretmanu žrtava nasilja u porodici.

Aktivistkinja Olja Stojanović je izjavila da je nasilje nad ženama najčešći vid ugrožavanja ljudskih prava koji ugrožava fizičko i mentalno zdravlje žene.

10

Kako je navela, zdravstveni radnici su češće od ostalih stručnjaka u situaciji da prepoznaju slučaj nasilja nad ženama i u porodici.

“Često prvi dolaze u kontakt sa zlostavljanom osobom i dužni su da na prikladan, stručan način, sa puno pažnje i strpljenja obave pregled, evidentiraju sve vidljive povrede i obavijeste nadležnu dežurnu policijsku službu posle ukazane ljekarske pomoći“, objasnila je Stojanović.

Kako je rekla, iako se najčešće među prvima sreću sa zlostavljanim osobama, ljekari ne prepoznaju uvijek na potrebnom nivou specifične potrebe takvih pacijenata.

Ona smatra da je potrebno da zdravstveni radnici posvete dužnu pažnju načinu otkrivanja nasilja kao uzroka povreda ili teških mentalnih i somatskoh oboljenja, tretmanu akutnih povreda iz nasilja kao i njihovom detaljnom opisivanju u medicinskoj dokumentaciji.

To je, kako pojašnjava Stojanović, veoma značajno za dalji tretman slučaja u sudu, policiji, i drugim institucijama u procesu zaštite žrtve i sankcionisanja nasilnika.

“Iskustva pokazuju da zdravstveni radnici nisu u potrebnoj mjeri informisani o svojim zakonskim obavezama kada je problematika nasilja nad ženama i u porodici u pitanju, i da ne poznaju u dovoljnoj mjeri sadržaj Protokola o postupanju namijenjenog zdravstvenim radnicima“, navela je Stojanović.

14

Aktivistkinja Radmila Anđić ističe da je senzibilizacija i edukacija ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti izuzetno važna u domenu prevencije nasilja u svim populacionim grupama, a posebno multidisciplinarna saradnja na tretmanu slučajeva u riziku i otkrivenih slučajeva.

“Iz tog razloga SOS telefon Berane nastavlja sa aktivnostima koje će doprinijeti boljoj multisektorskoj saradnji, kao i edukovanosti i senzibilisanosti ljekara za rad sa ženama žrtvama nasilja“, poručila je Anđić.

Kampanja je dio inicijative jačanja kapacitata zaposlenih u zdravstvu koju SOS telefon Berane sprovodi u okviru projekta ,”Nasilje i zdravlje”, a koji je dio šireg projekta pod nazivom ,”Health Up – Doprinos organizacija civilnog društva jačanju partnerskog dijaloga i saradnje između vladinog i sektora u oblasti zdravstva”, finansijski podržanom od Evropske unije kroz Civil Society Facility program.

Cil projekta “Nasilje i zdravlje” je poboljšanje zdravstvene zaštite žena žrtava nasilja u porodici kroz jačanje strateškog partnerstava i medjusektoroske saradnje organizacija civilnog društva i zdravstvenih ustanova.

Na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembar, kojim se i završava kampanja, zdravstvenim radnicima je podijeljen informativni materijal o ulogama i odgovornostima zdravstvenih službi u skladu sa Protokolom o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama, nasilja u porodici, koji definiše uloge i odgovornosti svih institucija tokom sprovođenja zakona i konvencija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.