Superbrzi voz prvog dana kasnio dva sata
Foto: Tanjug

U Njemačkoj

Superbrzi voz prvog dana kasnio dva sata

Brza željeznička linija između Berlina i Minhena na kojoj je redovan saobraćaj uspostavljen juče, prvog dana kasnila je s dolaskom u bavarsku prijestonicu čak dva sata.

Voz na brzoj liniji doživio je kvar pa je morao biti premješten na sporiju željezničku trasu zbog čega je kasnio dva sata.

Vozovi koji će povezivati dva grada postizaće brzinu od 300 km na sat, a trebalo bi da putovanje između Berlina i Minhena skrate sa šest na četiri sata.

Kancelarka Angela Merkel u petak je učestvovala u inauguraciji te željezničke veze, čija je realizacija trajala dvije decenije i koštala 10 milijardi eura.

Merkel je ušla u voz na njegovoj pretposljednoj stanici u Berlinu prije nego što je voz stigao na zadnju destinaciju, glavnu gradsku željezničku stanicu.

Potom se obratila publici opisavši projekt uspostavljanja brze željezničke linije kao postignuće koje oduzima dah.

Realizacija ovog projekta dugo je trajala. Prvi put ga je u plan stavila njemačka vlada 1991. nakon ujedinjenja tadašnje Istočne i Zapadne Njemačke.

I samo ime projekta, Njemačko jedinstvo, odražava njegovu simboličku važnost. Pruga omogućava promet između dva grada koji su nekada bili odvojeni strogo nadziranom granicom.

Puštanje u saobraćaj brze linije propraćeno je u oba grada svečanim manifestacijama.

N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.