Vaspitači će ići u kućne posjete

Predškolsko obrazovanje za djecu u udaljenim sredinama

Vaspitači će ići u kućne posjete

U opštinama Cetinje, Bar, Ulcinj i Podgorica biće formirane interaktivne službe kroz koje obučeni vaspitači putem kućnih posjeta ili u lokalnom organizovanom prostoru, sprovode aktivnosti s ciljem učenja i razvoja djece. Na ovaj način predškolsko obrazovanje postaje dostupno i djeci iz udaljenih sredina, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Tim povodom, danas je u Podgorici održan prvi modul obuka za predstavnike uprava, stručnih službi, vaspitače iz predškolskih ustanova navedenih opština u kojima će u narednom periodu otpočeti sa radom interaktivne službe. 

"Obuka se izvodi po akreditovanoj metodologiji sa ciljem procjene broja djece koja će biti obuhvaćena interaktivnim službama, definisanja, određivanja lokacija za rad i organizovanja prvih punkotova službi. U prethodnom periodu interaktivne službe su uspostavljene: u Danilovgradu, Beranama, Rožajama, Andrijevici, Bijelom Polju, Plavu, Kolašinu, Mojkovcu, Plužinama, Šavniku, Pljevljima, Žabljaku. Interaktivne službe su organizovane tako da obučeni vaspitači dva puta sedmično, u trajanju od 2 do 3 sata, sistematski i organizovano rade sa djecom i porodicama na stimulisanju zdravog razvoja djeteta", navode iz Ministarstva. 

Kako pojašnjavaju, uspostavljanje interaktivnih službi namijenjenih djeci u udaljenim i seoskim sredinama su jedan od načina na koji Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, radi na povećanju obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.