Zadovoljni odlučujućom ulogom koju su Albanci odigrali u CG
Saradnja Albanije i Crne Gore primer za region, foto:AA

Vujanović u Tirani

Zadovoljni odlučujućom ulogom koju su Albanci odigrali u CG

Albanija i Crne Gora su primjer saradnje u regionu i nastaviće tako i ubuduće, naglašeno je danas u Tirani nakon sastanka albanskog i crnogorskog predsednika Ilira Mete i Filipa Vujanovića.

Vujanovića, koji danas boravi u službenoj poseti Albaniji, uz državničke počasti dočekao je njegov albanski kolega Meta, a nakon sastanka dvojica predsjednika su održali konferenciju za novinare na kojoj su potvrdili dobre odnose dvije zemlje. 

"Albanija i Crna Gora su primjer saradnje u regionu. Uspjeh Crne Gore je uspjeh za sve naše zemlje. Mi imamo izuzetnu granicu, koja nas više spaja nego što nas razdvaja. Jako smo zadovolji odlučujućom i jasnom ulogom koju su Albanci odigrali u Crnoj Gori u svim izazovima koji se tiču evroatlantske orjentacije Crne Gore. Crnogorska manjina u Albaniji je neprocjenjiva vrijednost za nas i mi ćemo učiniti sve da sačuvamo i razvijemo njihov nacionalni i kulturni identitet, jer su za zemlje sa evropskim mentalitetom manjine bogatstvo i mostovi prijateljstva i saradnje ", rekao je Meta, javlja Anadolija. 

Predsjednik Albanije je ocijenio i da su Albanija i Crna Gora u veoma pozitivnom momentu.

"Naša dužnost, kao dvije demokratske zemlje, jeste da dodatno ojačamo i međusobnu saradnju i sa zemljama regiona, kako bi se ojačali parametri stabilnosti i sigurnosti u našim zemljama i regionu, jer na taj način maksimalno doprinosimo miru i sigurnosti", kazao je Meta. 

Vujanović je svoju posjetu Albaniji ocijenio kao momenat za jačanje prijateljstva dvije države i za unapređenje međusobnih odnosa. 

"Razgovarali smo i o položaju naših manjina i ocijenili smo da su manjine mostovi saradnje između dvije zemlje. Među našim zemljama nema otvorenih pitanja. Imamo prostora za rad i zaintresovani smo da iskoristimo taj prostor u našim odnosima koji su danas intenzivni, u ekonomske svrhe i bilo koji drugi prostor za unapređivanje naših odnosa. Tražićemo prostor za saradnju, ne samo u oblasti ekonomije već i u drugim oblastima. Trebamo potvrditi regionalne projekte", rekao je predsjednik Crne Gore. 

Vujanović je naglasio da obje zemlje imaju isti cilj, a to je članstvo u EU.

"S radošću očekujemo početak dijaloga i ovaj proces je u dobroj dinamici i Albanija će ići ovom dobrom dinamikom. Takođe ćemo ponuditi naše iskustvo u dijalogu", kazao je Vujanović. 

Predsjednik Crne Gore će se sastati i sa drugim visokim albanskim zvaničnicima. Za proljeće je zakazano održavanje zajedničkog sastanka vlada Albanije i Crne Gore. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.