Foto: AA, delegacija CG sa Boškovićem u BiH

Crna Gora podržava put BiH u NATO

"Svakom građaninu u regionu treba mnogo više budućnosti, a mnogo manje prošlosti"

Delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore, koju predvodi ministar odbrane te zemlje Predrag Bošković, boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje je održan sastanak sa ministarkom odbrane BiH Marinom Pendeš i najvišim predstavnicima Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Prema riječima ministarke odbrane BiH, ova posjeta je još jedan pokazatelj i potvrda da su BiH i Crna Gora prijateljske i partnerske zemlje koje sarađuju. 

"BiH i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja, ali za nas, kao Ministarstvo odbrane BiH je jako značajno što je tokom ove godine Crna Gora postala članica NATO-a. BiH je cilj da u budućnosti postane članica NATO-a, s tim da nam je prvi cilj i prioritet, između ostalog, aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) i u tom smislu smo se usaglasili i ministar Bošković je potvrdio da Crna Gora u potpunosti podržava BiH", istakla je Pendeš. 

Dodala je da je tokom sastanka usaglašeno koja su polja bilateralne saradnje na kojima dva ministarstva mogu sarađivati kako bi se bilateralna saradnja podigla na viši nivo. 

"Osvrnuli smo se na rješavanja kada govorimo o civilno-vojnoj saradnji, odnosno vojno-vojnoj saradnji tokom ljeta. I jedna i druga zemlja su se suočavale sa požarima, tako da je to jedno polje gdje možemo ostvariti napredak kao i razmjena naših pripadnika oružanih snaga kada govorimo o edukaciji. BiH ima svoj centar za mirovne misije, svoju školu za deminiranje, za učenje jezika, odnosno za ocjenjivanje i to smo stavili na raspolaganje Ministarstvu odbrane Crne Gore”, poručila je Pendeš. 

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković prenio je najiskrenije želje da za BiH što prije bude aktiviran MAP što će, kako je kazao, biti novi podsticaj razvoju demokratije, vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije kako u BiH tako i u čitavom regionu.

”Ono što je naše iskustvo iz proteklih 11 godina, otkako je Crna Gora ponovo stekla svoju nezavisnost, jeste da je to u svakom slučaju bila jedna pokretačka snaga da još više i još jače krenemo u reformske procese koji su doveli do toga da Crna Gora ove godine postane 29. članica NATO-a”, rekao je Bošković. 

Članstvo njegove zemlje u NATO-u je, kako je kazao, novi poticaj daljem vanjskopolitičkom prioritetu Crne Gore, što je članstvo u Evropskoj uniji. 

”Mislim da smo i tu na dobrom putu, da je Crna Gora daleko odmakla i da ćemo vrlo brzo imati konkretnih rezultata. Ono što nam je cilj jeste da dobru saradnju koju imamo sa svim državama bivše Jugoslavije i sa Albanijom podstaknemo na još veći nivo, pogotovo kada je odbrana u pitanju. Bez obzira na zaista dobre bilateralne odnose koji postoje između BiH i Crne Gore, mislimo da saradnja može biti još bolja”, istakao je crnogorski ministar odbrane. 

2017121122743932628728828Web

Foto:AA, Bošković i Pendeš

Dodao je da su veliki požari u Dalmaciji, Hercegovini i na crnogorskom primorju ovog ljeta pokazali da je na krizne situacije potreban regionalni odgovor, ali i stvaranje pravnih uslova da taj odgovor bude brz i efikasan. 

Naglasio je da Crna Gora, kao zemlja koja već koristi benefite punopravnog članstva u NATO-u, želi da to proširi i na region, poštujući sve interne procedure i dogovore koji postoje u svakoj od zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. 

”Ali sam siguran da ono što smo mi iskusili u prethodnom periodu, može biti samo pozitivno iskustvo, jer NATO je mnogo više od jedne vojne organizacije, NATO je skup najvećih i najrazvijenijih demokratije u svijetu i ono svakako doprinosi da sistemi koji uđu u NATO budu mnogo organizovaniji i mnogo bolji i svakako prilogeđeniji onome što pojedinačno građaninu treba", rekao je Bošković.

Naveo je kako cijeni da svakom građaninu u regionu treba mnogo više budućnosti, a mnogo manje prošlosti.

"Smatram da svi, koliko nas ima, smo jednako mali da možemo živjeti zajedno i da možemo zajedno gledati u budućnost koja, siguran sam, ako smo pametni može biti veoma prosperitetna da ovaj region, koji je do sada bio potrošač bezbjednosti, bude neko ko treba da obzbijedi bezbjednost ne samo u regionu već i mnogo šire, što i činimo i jedna i druga država kroz razne projekte”, poručio je Bošković. 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.