Glavni grad da pokrije troškove užine djeci u stanju socijalne potrebe
Branka Bošnjak

Bošnjak podnijela Amandman

Glavni grad da pokrije troškove užine djeci u stanju socijalne potrebe

Branka Bošnjak, odbornica Demokratskog fronta, u Skupštini Glavnog grada podnijela je amandman na Odluku o Budžetu Glavnog grada – Podgorice za 2018. godinu, kojim traži da se pokriju troškovi užine u školama za djecu čije porodice su korisnici socijalne pomoći.

"U Uvodu obrazloženja Odluke o Budžetu Glavnog grada – Podgorice, stoji da je mjerama fiskalne konsolidacije predviđeno „redefinisanje socijalne politike u cilju pospješivanja nataliteta i zaštite ugroženih kategorija stanovništva“, kao i „smanjenje diskrecione potrošnje“, obzirom da ovaj amandman upravo u tom cilju, jer je njime predloženo, da se sredstva u iznosu od 240.000€ planirana za tzv. socijalne jednokratne pomoći, dakle nedefinisano kome tačno idu te pomoći, već je to ostavljeno kao diskreciono pravo nadležnih u Sekretarijatu a koje može biti zloupotrijebljeno, posebno u 2018. godini kao izbornoj godini, namijene za troškove užine u školama, za djecu porodica korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice", navela je Bošnjak.

Usvajanjem ovog amandmana prema njenim riječima, bi se konkretno znalo kome sredstava u iznosu od 240.000€ idu.

"Ovaj amandman je takođe u potpunosti na fonu pospješivanja nataliteta i zaštiti ugroženih kategorija stanovništva, pa bi usvajanjem istog Grad pokazao da se brine o djeci, kao najranjivijoj kategoriji", kazala je Bošnjak.

Napominje da se Fondacija Banka hrane i NVO Roditelji, kao organizacije koje su u direktnom kontaktu sa ovom kategorijom stanovništva, takođe zalažu da Glavni grad Podgorica pokaže odgovornost prema ovoj djeci, kao socijalno najugroženijoj kategoriji, a imajući u vidu da su i istraživanja UNICEF-a pokazala da nam je svako deseto dijete u Crnoj Gori gladno, smatra da predlagač ove Odluke je dužan da prihvati predloženi amandman.

"Onih 30.000 € koliko je Glavni grad naknadno opredijelio da participira u troškovima užine ovoj kategoriji djece, je nedovoljno, jer treba pokriti sve troškove koje prema relevantnim procjenama iznose blizu 250.000 €, a ne samo participirati, jer ova kategorija nije u stanju da pokrije troškove užine, ni po umanjenim cijenama.

Tako da i u cilju tansparentnosti, kao i cilju ispunjavanja tačno definisanih mjera fiskalne konsolidacije koje je propisala Vlada Crne Gore, a prvenstveno u cilju ozbiljnijeg vođenja socijalne politike, očekujemo da će ukoliko predlagač ne prihvati ovaj amandman, odbornici Glavnog grada pokazati ozbiljnost i odgovornost prema onima koji su ih izabrali, i da ćemo konsenzusom svih izglasati ovaj amandman", zaključila je Bošnjak.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.