Crna Gora će ove godine od turizma imati prihod od blizu milijardu eura
Ilustracija

Maksimalno iskoristiti mogućnosti koje zemlja ima

Crna Gora će ove godine od turizma imati prihod od blizu milijardu eura

Crna Gora će ove godine od turizma imati prihod od blizu milijardu eura, što bi predstavljalo rast i do osam odsto u odnosu na prethodnu, smatra profesor beogradskog Univerziteta Singidunum Slobodan Unković.

“U budućem razvoju turizma Crne Gore maksimalno treba koristiti izuzetne mogućnosti koje pruža mediteranski dio. Istovremeno u skladu sa promjenama na međunarodnom turističkom tržištu, daleko veću pažnju treba posvetiti afirmaciji planinskih turističkih centara s obzirom na velike potencijale kojima se raspolaže”, rekao je Unković Pobjedi.

On je dodao da bi trebalo daleko više koristiti Podgoricu kao kongresni turistički centar, kao i druge gradove, posebno Cetinje.

“Kulturno-istorijski spomenici treba daleko više da se afirmišu i koriste u budućem razvoju turizma. Skadarsko jezero je izuzetni resurs, koji je do sada relativno malo korišćen. Potrebno je njegov razvoj vezivati i sa razvojem turizma u ostalim djelovima Crne Gore. To se odnosi i na zaštićena područja koja su važni turistički resursi”, kazao je Unković.

On je naveo da u razvoju buduće turističke ponude u svim djelovima Crne Gore dominantno mjesto treba da ima primjena koncepcije održivog razvoja, koja poentu stavlja na zaštitu prirodnih i kulturnih resursa.

Kvalitetan kadar u turizmu, prema riječima Unkovića, treba da dobije značajno mjesto jer od toga u velikoj meri zavisi dalji uspješan razvoj turizma Crne Gore.

“Uvjeren sam da je Crna Gora već afirmisana turistička destinacija na međunarodnom turističkom tržištu i da ima sve preduslove da zauzme još značajnije mjesto u budućem razvoju”, saopštio je Unković.

On je kazao da međunarodni turizam u svijetu i u ovoj godini nastavlja povoljnu tendenciju rasta.

“Procjenjujemo da se u ovoj godini može očekivati oko 1,3 milijardi stranih turista. To bi predstavljao rast od 4,5 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ukupna turistička potrošnja može se procijeniti na oko 1,5 biliona američkih USD”, rekao je Unković.

On je dodao da Evropa i dalje dominira sa oko 50 odsto učešća. U okviru regiona posebnu ulogu imaće zemlje južne i mediteranske Evrope, sa učešćem oko 38 odsto.

“Zemlje ovog subregiona imaće veći rast od svjetskog i evropskog prosjeka”, tvrdi Unković i dodaje da se za Crnu Goru može očekivati rast broja stranih turista od oko 11 odsto.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.