Bugajski: Ne borimo se protiv Rusa ili Rusije, već agenata Kremlja
Januš Bugajski

Vlade da razotkriju one koji sarađauju s Kremljom

Bugajski: Ne borimo se protiv Rusa ili Rusije, već agenata Kremlja

Da bi se osujetile akcije Moskve u Crnoj Gori i regionu, neophodno je da vlade razotkriju partije, firme, medije i nevladine organizacije koje blisko sarađuju sa Kremljom, poručuje američki analitičar Januš Bugajski.

Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike ističe da će se Moskva miješati u sve izbore, a da za Srbiju može da se predvidi isti scenario kao i onaj koji se prošle godine uoči izbora desio u Crnoj Gori.

Bugajski objašnjava da strategija stabilizacije regiona mora ići u tri faze: prva je borba protiv destabilizirajućih akcija Kremlja, izgradnja funkcionalnih država i integracija u EU i NATO.

"Crnogorska i sve ostale vlade u regionu moraju blisko sarađivati sa SAD i Evropskom unijom kroz efikasne regionalne strategije u okviru kojih obavještajci moraju sarađivati i dijeliti informacije, zajednički raditi u domenu sajber bezbjednosti, borbi protiv korucije i kontroli bankovnih računa. Moraju se od strane institucija razotkriti partije, firme, nevladine organizacije i mediji koji blisko sarađuju sa Kremljom", poručuje Bugajski za Pobjedu.

Ističe da bi bilo dobro pojasniti da se ovdje ne borimo protiv Rusa ili Rusije, već agenata Kremlja.

"Svakako skrećem pažnju, jer to često čujem, da ne koristimo izraz Rusi jer na taj način samo idemo na ruku Putinovoj retorici da smo rusofobi, što nije tačno. Moramo znati o kome ovdje govorimo, to su agenti Kremlja - profesionalci i njihovi pomagači. To nije ruski narod", objašnjava Bugajski.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.