Đukanović: U slučaju da se kandidujem za predsjednika na mene neće uticati ni Istok, ni Zapad
Milo Đukanović

"Sa mnom nisu razgovarali na taj način, nikada"

Đukanović: U slučaju da se kandidujem za predsjednika na mene neće uticati ni Istok, ni Zapad

Lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, saopštio je da se u partiji na čijem je čelu uveliko razgovara o kandidatu za predstojeće predsjedničke izbore. Odluka ko će to biti, kako je rekao, još nije donešena.

“U slučaju da se kandidujem, možete biti apsolutno sigurni da na to neće imati ama baš nikakav uticaj bilo čija sugestija, savjet ili pritisak, dolazio on sa Istoka ili sa Zapada. Uostalom, nikada i niko ni sa jedne istočne ili zapadne adrese sa mnom nije razgovarao na taj način. Nikada”, poručio je Đukanović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Đukanović je, u intervjuu za Pobjedu, rekao da je “atmosfera linča i progona koju konstantno podstiče opozicija i njoj naklonjeni mediji samo nastavak napora da se u Crnoj Gori preslika model iz oktobra 2016, kreiran od strane ruskih obavještajaca i njihovih plaćenika u Crnoj Gori i Srbiji”.

Sve to, kako je rekao, nije imalo uticaja na rezultat lokalnih izbora koji, smatra Đukanović, ne pokazuju značajnija pomjeranja na političkoj sceni Crne Gore.

“Posebno ne na štetu procrnogorskih birača. Na suprotnoj strani smo, međutim, dobili puku preraspodjelu glasova unutar istog bloka, što dokazuje da, uprkos nekim spoljnim razlikama, čelnike opozicije suštinski povezuje ista ideja”, rekao je lider DPS-a.

Na pitanje o kojoj ideji je riječ, Đukanović kaže: “Osvajanje vlasti - po svaku cijenu. Jedni su plaćeni ruskim novcem; drugi, koji sebe nazivaju građanskom opozicijom, htjeli bi preko izdajničke, petokolonaške pesnice Demokratskog fronta da se domognu državnih funkcija”.

“Ne govorim samo o DPS-u, Socijaldemokratama, ili o nacionalnim partijama manjinskih naroda koje godinama participiraju u vlasti, nego i o Socijaldemokratskoj partijii i pokretu URA, čiji glasači, uvjeren sam, te stranke ne podržavaju iz anticrnogorskih pobuda, naprotiv. Bez ozbira na moguće animozitete prema DPS-u ili meni lično, u svakom kritičnom političkom trenutku njhovi glasači pokazivali su izuzetnu odgovornost u odnosu na crnogorski nacionalni i državni interes”, rekao je Đukanović, uz ocjenu da je presedan to što je DPS u Tuzima i u Petnjici dobila više albanskih i bošnjačkih glasova, nego Bošnjačka i albanske stranke.

Podsjeća da politika DPS-a duže od 25 godina uživa veoma moćnu podršku, koja se nikada nije spustila ispod 40 procenata.

“A prelazila je i 55 odsto biračkog tijela. Tu politiku stameno podržavaju manjine, što potvrđuje vitalnost građanskog koncepta crnogorskog društva”, uvjeren je Đukanović.

Bivši premijer je rekao i da je ogromna većina biračkog tijela SDP-a i Ure, “kad god je stabilnost Crne Gore bila dovedena u pitanje, pokazala da im je država ispred svega”.

To se, prema njegovim riječima, “ne bi moglo reći za političke manipulante i mešetare u vrhu ovih partija”.

Đukanović smatra i da mlada generacija političara nije odgovorna za šešeljevski rječnik, nasilje i duh periferije u politički život Crne Gore.

Kočijaški rječnik i nasilništvo, smatra on, datira od ranije, a posebno je, cijeni Đukanović, bilo izraženo tokom anti-NATO, odnosno pojačane anticrnogorske kampanje.

“Sjetite se izbora u Beranama, izbornog dana u Budvi, sramnog performansa u parlamentu... Nažalost, DF su u međuvremnu nadmašili njihovi sljedbenici - SDP, Demokrate i poletarci URA, u odnosu na koje čelnici DF-a danas djeluju kao englesko plemstvo. Svi su, zahvaljujući agresivnosti i nevaspitanju, doživjeli rapidan pad rejtinga. Riječ je, pritom, o mlađim ljudima od kojih se ipak očekivao viši nivo demokratske kulture”, kaže Đukanović.

milodjukanovic

Na pitanje zašto je on glavna meta, Đukanović vjeruje da je “riječ o ozbiljnoj frustraciji”.

“Umjesto da ozbiljno analiziraju vlastite propuste, oni uzroke svog političkog debakla nastavljaju da traže u politici DPS-a i u meni lično. U toj pervertiranoj percepciji, od DPS-a se, kao pobjednika svih izbora, očekuje da preda vlast, a od mene da se povučem iz političkog života”, kazao je Đukanović.

Lider DPS-a kaže i da ga ne bi iznenadilo da opozicija bojkotuje predstojeće predsjedničke izbore. On podsjeća anticrnogorska opozicija još od novembra 2015. pokušava da silom preuzme vlast.

Đukanović je uvjeren da je “želja za vlašću čelnika ‘građanske opozicije’ mnogo snažnija od njihove privrženosti crnogorskim nacionalnim interesima i tekovinama evropske demokratije”.

“Zato je ‘građanska opozicija’ danas dio istog fronta sa DF-om. Dokaz su Budva, Kotor i Herceg Novi. Nema sumnje da su rezultati posljednjih lokalnih izbora ‘građansku opoziciju’ donekle ipak osvijestili i pokazali joj kolika im je realna politička snaga. Zato i prijete bojkotom predsjedničkih izbora”, kazao je Đukanović, navodeći da ga to ne brine pretjerano.

Negirao je navode lider SDP-a Ranka Krivokapića, uoči parlamentarnih izbora 2016-e, da nije htio da čuje za Vladu izbornog povjerenja. Tvrdi da nije tako bilo.

“Sjetićete se da sam tokom cijele 2015. ponavljao da neće biti rekonstrukcije Vlade niti prijevremenih parlamentarnih izbora sve dok ne obezbijedimo ostvarenje strateškog nacionalnog interesa - poziv za NATO, koji je stigao u decembru 2015. Već u januaru 2016. od parlamenta sam tražio da glasa o povjerenju mojoj Vladi. Zahvaljujući podršci Pozitivne CG, Vlada je opstala, čime je osujećen pokušaj Krivokapića da, iako formalno njen dio, sruši vlast protiv koje je, u kolaboraciji sa proruskom i anticrnogorskom opozicijom, djelovao posljednjih godina”, rekao je Đukanović.

Pojašnjava da je nakon izglasavanja povjerenja Vladi, želio da Crna Gora u naredne parlamentarne izbore uđe “bez opterećenja takozvanom aferom Snimak, baziranom na neosnovanom sumnjičenju opozicije u regularnost izbornog rezultata 2012”.

“Kako bih eliminisao osnov nove opozicione opstrukcije sistema, predložio sam da čelnici opozicije preuzmu četiri najvažnija resora u Vladi, kao i jedno potpredsjedničko mjesto. Moja ponuda, dakle, nije bila rezultat bilo čijeg pritiska”, tvrdi lider DPS –a.

Đukanović kaže da su Crnoj Gori sa njim na čelu, “kao malo kada u istoriji, bila otvorena vrata i Kremlja i Bijele kuće”. Vidi, kako je rekao, da “spekulacije o navodnim pritiscima na mene ne jenjavaju”.

Na pitanje zašto, odgovorio je: “Zato što su plod bolesne mašte parapolitičke opozicione centrale – kriminalnog i reketaškog medijskog koncerna Vijesti, iz koje se već deceniju i po projektuje partijska i personalna alternativa navodno sposobna da detronizuju DPS i njenog lidera. Sličan primjer da se tobože nezavisna medijska kuća, potpomognuta dijelom NVO, tako dugo doslovno bori za vlast nećete naći nigdje u Evropi. Nigdje”, tvrdi on.

Podsjeća da je svaka njegova odluka da se povuče iz državne politike, u tim krugovima “dočekivana sa oduševljenjem, ali i sa pakosnim izmišljotinama da me je na to neko natjerao”.

A povlačio se, kako je rekao, jer je procjenjivao interese Crne Gore.

“I nakon referenduma 2006, baš kao i danas, vjerovao sam da je sazrelo vrijeme za korjenite promjene crnogorskog društva, koje je, kao što znamo, uvijek u istoriji preferiralo individualni u odnosu na institucionalni autoritet. Budući da samo razvijene institucije mogu biti temelj demokratije i garant dugovječnosti crnogorske države, povlačeći se sa najviših državnih funkcija, želio sam da taj put olakšam time što njihov rad neću opteretiti političkim autoritetom, prirodno naraslim u dugom i opasnom vremenu odbrane i afirmacije crnogorskih nacionalnih interesa”, kaže lider DPS-a.

MiloDjukanovicpredsjednikDPSCrneGore12

Smatra i da korijeni crnogorskih podjela sežu duboko u prošlost, i navodi da vjeruje u lojalnost premijera Duška Markovića.

“Sa Duškom Markovićem sarađujem punih 27 godina, od svoje prve Vlade, u kojoj je aktuelni premijer bio generalni sekretar. Od tada Marković nikada nije izašao iz najužeg kruga mojih saradnika. Riječ je o čovjeku koji ima jak osjećaj odgovornosti i pripadnosti političkom nasljeđu i političkim tekovinama savremene Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Na večeru premijera Markovića s potpredsjednikom SAD-a Majkom Pensom nije bio pozvan, jer to nije bilo predviđeno protokolom, “koji za tako visoke nivoe obično usaglašavaju dvije strane”.

Komentarišući ocjene opozicije da su ga Amerikanci “pustili niz vodu”, jer se nije sreo s Pensom, Đukanović tvrdi da niko ne može da ga pusti niz vodu, jer ga, kako je rekao, “nikada niko nije ni držao u stanju zavisnosti”.

“Niko! Ni Rusi, ni Amerikanci, ni Evropljani. Umjesto toga, svima sam bio partner u državnim poslovima u kojima su njihovi interesi bili podudarni sa crnogorskim. Inače, praksa je da kada visoki strani zvaničnik dođe u posjetu nekoj zemlji, obavezno razgovara sa predstavnicima vlasti. Zato su toj večeri prisustvovali predsjednik države, predsjednik parlamenta i domaćin večere, predsjednik Vlade”, pojasnio je Đukanović.

Na pitanje zašto je Crna Gora ostala bez komentara presude Ratku Mladiću, Đukanović je podsjeća da je naša zemlja bila prva u region koja je u parlamentu usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

Đukanović je ocijenio kao primitivnu i providnu podvalu navode da mu se bivši ministar pravde RS, Momčilo Mandić, zahvalio jer je navodno lično dao gorivo za Mladećeve tenkove u Srebrenici.

“Odakle ta priča? Bivši ministar pravde Republike Srpske Momčilo Mandić, za kojim su pravosudni organi BiH svojevremeno raspisali potjernicu, 2005.  je uhapšen u Budvi. Neko se sjetio - ili se Mandić dosjetio sam - da bi zbog toga mogao imati motiv da se sveti Crnoj Gori i meni lično. Tako je smišljena ta ogavna laž, koja se nanovo podgrijava, a koju je, u formi izjave glasilu vojnobezbjednosne agencije iz Miloševićevog vremena - podgoričkom Danu, Mandić dao prije pet godina. Od koga god i iz bilo kakvog razloga da dolazi, riječ je o sramotnoj i niskoj izmišljotini koju odbacujem s gnušanjem”, kazao je Đukanović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.