Demokrate odgovorile Vladi: Ako je vama motiv plata nama nije
Demokrate

Demokrate odgovorile Vladi: Ako je vama motiv plata nama nije

U svom posljednjem saopštenju, Vlada prijeti poslanicima koji je kritikuju, što predstavlja još jedan u nizu nacionalnih skandala, kazali su iz Demokratske Crne Gore.

"Gospodo iz Vlade, koji zaboraviste da DPS i država, a naročito krovna institucija izvršne vlasti nisu isto, ako predložite takav zakon o zaradama i finansiranju partija imaćete punu podršku svih poslanika Demokrata, jer se mi nijesmo angažovali radi plata, već zbog borbe za opšti interes. Ako je vama motiv plata, nama nije. I kamo sreće da vam je samo plata motiv, a ne i plijen od rasprodaje državnih resursa i pranje prljavog novca, o čemu svjedoči i AML indeks koji našu državu po rizičnosti od pranja novca svrstava pri dnu ljestvice, zajedno sa, pazite sad, Gvinejom i Gvatemalom. Ako imate hrabrosti, obuhvatite tim zakonom i vaše taster poslanike koji odćutaše pola mandata. Zamislite taster poslanike koji u zbiru imaju 0,7 diskusija po tački dnevnog reda, a primaju unosne plate i do sad više od 6 miliona eura", navodi se u saopštenju Demokrata.

Nadalje, kako kažu iz ove partije ostaje dilema da li polemišu sa DPSom ili Vladom.

"Imajući u vidu da je zvanična državna institucija upotrijebila svu prljavu i huškačku retoriku DPS-a iz sinoćnjeg petparačkog saopštenja. No, jasno je da je DPS do kraja i u potpunosti inficirala državne institucije  primitivnim apsolutizmom ili, kako reče bivša rektorka, neprosvijećenim staljinizmom.

Znamo da je teško braniti budžetske konstrukcije koje su rađene u Marovićevom maniru. Žalosno je što se sa Vladom mora polemisati oko osnovnih ekonomskih postulata. Još je više za žaljenje što Vlada nema pojma šta je regresivnost, a šta prevaljivost poreza, i šta su faze prevaljivanja poreza. Opredijelili ste se za podizanje stope PDV-a, akciza i drugih posrednih poreza koji su prevaljivi na krajnje potrošače u vidu povećanja cijene oporezovanih dobara", kažu  Demokrate i dodaju da će se povećanje stope PDV-a neminovno reflektovati na rast cijena, što je jedan od osnovnih faktora koji utiču na inflaciju.

"A da ste šampioni u pogledu ekonomskih apsurda govori i činjenica da je ove godine inflacija bila veća od pasivne kamatne stope, na šta su ukazivali i ekonomski stručnjaci kao pokazatelj zašto se ne isplati štednja u bankama. A prije nekoliko godina su pasivne kamatne stope iznosile i do 5-6%.

Shodno vašoj volji, teret povećanih poreza snosiće obični građani. Neprevaljiv je porez na dobit, ali vi tu ne želite ništa dirati da ne biste dotakli tajkune koji ostvaruju milionske profite, a posebno iz namještenih poslova sa državom. Neprevaljiv je i porez na nepokretnosti, pa ste u julu oslobodili od plaćanja istog nosioce dugoročnog zakupa državnih nekretnina, među kojima i one koji su zakupili luke, obalu, atraktivne plaže, itd. Dok uvodite i povećavate PDV i nerazumne namete i dažbine i, na taj način, stežete kaiš građanima, rastu izdaci ministara i Vladinih funkcionera za reprezentacije i službene telefone, što je za svaku moralnu osudu. Ne odričete se, gospodo, izdataka za službena putovanja, dok u crnogorskim porodilištima nedostaju sterilne bočice za novorođenčad. I kad se to primijeti, onda je kriv onaj koji to osudi i svako drugi bez vi koji na taj način vodite, u ovom slučaju, unutrašnju politiku", saopšteno je.

Demokrate kažu da je rezultat Vladine "dužničke i haračlijske politike jeste i činjenica da kapitalni budžet, mimo izdataka za autoput, iznosi svega 4% od ukupnog budžeta".

"Ko razuman može očekivati da sa tim procentom može biti održivih javnih kapitalnih investicija i vidljivih funkcionalnih projekata? Kada govorite o vrtićima i školama, da li mislite na one vrtiće koje je tadašnji ministar prosvjete obećao u januaru 2013. godine, a koji je trebalo da budu izgrađeni od sredstava u iznosu od 10 miliona eura obezbijeđenih od Razvojne banke Savjeta Evrope? Da ne pominjemo obećanu školu na Karabuškom polju i gimnaziju preko Morače u Podgorici, glavnom gradu u kojem imamo nekoliko naselja sa po 20 000 građana, a u kojima nema niti škola, niti vrtića. O tome koliko ste posvećeni ulaganjima u školsku infrastrukturu najbolje ilustruje činjenica da je Opština Budva bila prinuđena da ulaže u rekonstrukciju i uređenje sanitarnih čvorova u svim školama na teritoriji te opštine, iako su one u nadležnosti Ministrastva prosvjete i Vlade.

O kakvom povećanju ulaganja u zdravstvo govorite kad su od tog navodnog i lažno obećanog iznosa veći iznosi predviđeni za zakup objekata koje koriste državni organi. Da vas podsjetimo da ste skandaloznu Uredbu o naplati poreskog duga imovinom uveli sa tobožnjim pravdanjem da će to smanjiti troškove zakupa objekata za potrebe državnih organa, a ove godine su planirani izdaci za tu svrhu veći za oko 400 000 eura nego prošle godine. Kao i u svemu, tako i u ovom slučaju, državi pripadnu škart i ruine, a tajkunima čist profit", saopštile su Demokrate.

Iz ove partije pozvali su Vladu da "umjesto manipulisanja odgovori na veoma precizna pitanja".

"Da li ste ponosni što smo prvi u regioni po kreditnom zaduženju po glavi stanovnika? Da li ste ponosni što smo posljednji u regionu po pokrivenosti uvoza izvozom? Da podsjetimo, Crna Gora  pokriva svega 16% uvoza izvozom, za razliku od BiH koja danas i posle ratnih razaranja 90-ih pokriva blizu 60% uvoza izvozom. Da li ste ponosni na rekordnu stopu nezaposlenosti koja je skoro duplo veća nego prije 10 godina?

Da biste polemisali sa Demokratama, morate imati znanje i elementarnu ljubav prema istini, no i sa jednim i sa drugim ste u sistemskom deficitu, o čemu najbolje svjedoči vaš nekada formalni, a sada neformalni „šef“, koji je u jednom danu izrekao 40 000 neistina obećavajući isto toliko radnih mjesta. Mi nemamo dilemu oko toga šta se dobija kad se izmiješaju Markovićevo (ne)znanje i (ne)obrazovanje, Đukanovićeve neistine i Marovićeva depresija. Dobija se budžet Crne Gore za 2018. godinu -  radost za tajkune, a poslastica za taster poslanike", zaključuju Demokrate.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.