Biolog snimio izgladnjelog bijelog medvjeda: Taj prizor će me zauvijek progoniti(VIDEO)

Srceparajući video

Biolog snimio izgladnjelog bijelog medvjeda: Taj prizor će me zauvijek progoniti(VIDEO)

Na srceparajućem video-snimku fotografa Pola Niklena, može se videti kako izgladnjeli bijeli medvjed tumara napuštenim ostrvom u potrazi za hranom. Životinja, nažalost, nije imala sreće.

Bivši biolog, koji je do sada zabilježio smrt više od 3.000 medvjeda u divljini, kaže da je posljednji susret za njega bio naročito težak, prenosi B92.

Video-snimak koji je nastao tom prilikom prikazuje posljednje dane života jednog bijelog medveda. 

Izmorena glađu, životinja je teškom mukom uspjela da se dovuče do kante sa smećem, tražeći bilo šta što bi moglo da je održi u životu. 

Ostavši kratkih ruku, medvjed je legao na zemlju, čekajući smrt.

"Cijela ekipa je plakala dok je snimala. Taj prizor će me zauvijek progoniti", rekao je Niklen. 

"Jedva je vukao zadnje noge. Kada dugo gladujete, dolazi do atrofije mišića. Proces je dug i bolan", dodao je. 

Odsustvo ledenih površina pogubno je za polarne medvede, s obzirom na to da od ledenog pokrivača zavisi njihov lov na foke. Ostrvo Bafin u Kanadi, na kojem je nastao video, jedno je od mjesta koja su najteže pogodile klimatske promjene. 

Hranjenje divljih polarnih medveda u Kanadi je strogo zabranjeno, ali čak i da je to uradio, Niklen bi time samo odložio ono najgore. 

"Naravno da nam je to palo na pamet. Ali nije kao da hodamo okolo sa pištoljem za uspavljivanje ili 200 kilograma mesa 'u džepu'", objasnio je. 

Niklen je rekao da je medved najvjerovatnije uginuo nekoliko sati ili dana nakon što je video snimljen, prenosi Dejli mejl. 

"Ovako izgleda izgladnjivanje. Mišići atrofiraju, nestaje energije. Teška je to smrt", rekao je. 

 

Објава коју дели Paul Nicklen (@paulnicklen) дана



Fotograf je dodao da je želio da zabilježi "agoniju ovog stvorenja" jer nije želio da njegova smrt bude uzaludna. Njegov cilj bio je podizanje svijesti o klimatskim promjenama i njihovom uticaju na mnoge životinjske vrste. 

"Slomilo me je, ali sam znao da moram da podijelim ovaj prizor sa drugima, u nadi da ću time doprinijeti slamanju zida apatije koji je čovječanstvo podiglo oko sebe", zaključio je.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.