Vlada: Neistina je da će PDV i akcize najviše pogoditi siromašno stanovništvo
Vlada Crne Gore

Reagovanje Vlade na tvrdnje Demokrata

Vlada: Neistina je da će PDV i akcize najviše pogoditi siromašno stanovništvo

Saopštenje političke stranke Demokratska Crna Gora sadrži, u obilju politikantskih floskula, nekoliko neutemeljenih tvrdnji u vezi sa Predlogom zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu koje, radi cjelovitog i istinitog informisanja javnosti, opovrgavamo podacima i činjenicama, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Oni su reagovali na jučerašnje saopštenje Demokrata koji su kazali da je Vlada Crne Gore ekonomski bezidejna i haračlijski orijentisana.

Iz Vlade kažu da je neistinita iznijeta tvrdnja da „kapitalni budžet gotovo da i ne postoji ako se izuzmu izdaci za auto-put“.

"Naprotiv. Činjenica je da je Predlogom zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu predviđeno 77,7 miliona eura u kapitalnom budžetu za ostale projekte saobraćanje infrastrukture (pored auto puta) i ukupne javne infrastrukture u zemlji", kažu iz Vlade.

Neistinita je kako dodaju tvrdnja da naredne godine neće biti „škola, vrtića, domova zdravlja“.

"Istina je upravo suprotna. U 2018. godini predviđeni su, među ostalim započinjanje ili nastavak izgradnje osam novih vrtića i škola u Citi Kvaty, Tološima, na Karabuškom polju, u Bijelom Polju, Rožajama, Pljevljima, Golubovcima, sala za Osnovnu školu na Cetinju...

Neistinita je tvrdnja da „ni ove godine godine nema govora o proširenju i adaptaciji bolničkih kapaciteta“. Planirano je više projekata u okviru Kliničkog centra Crne Gore dok će budžetom za zdravstvo koji je povećan za 8,7 miliona eura biti unapređena zdravstvna zaštita građana", saopšteno je iz Vlade.

Dodaju da je neistinita tvrdnja da Vlada „teret punjenja budžeta prebacuje na građane”, i da će „PDV i akcize najviše pogoditi siromašno stanovništvo”.

"Analize ukazuju na jednokratan i ograničen efekat rasta više stope PDV-a na rast cijena. Evropska komisija čak projektuje nižu stopu inflacije u Crnoj Gori u 2018. u odnosu na 2017, što sve demantuje iznijete populističke tvrdnje.

Neistinita je tvrdnja Demokratske Crne Gore da će Vlada u 2018. uvesti akcizu na ugalj.

Neistinita je iznijeta tvrdnja da su obaveze Fonda za zdravstveno osiguranje izmirene „suprotno zakonu“. Riječ je o izmirenjima predviđenim Izmjenama Zakona o budžeta za 2016. godinu.

Neistinita je ocjena da je Vlada Crne Gore „ekonomski bezidejno i haračlijski orijentisana” i da vodi „pogubnu ekonomsku politiku“. Rezultati ekonomske politike Vlade Crne Gore su izuzetni što potvrđuju svi parametri kao i renomirane i referentne međunarodne organizacije i institucije poput Evropske komisije, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i dr. i ocjene da Vlada Crne Gore dobro vodi zemlju.

Politička stranka – zbir junoša koji ništa u životu nijesu napravili i par gubitnika koji su kad god su mogli sve što su znali i mogli napravili da ne bude moderne, demokratske, evropske i evroatlantske Crne Gore, kloni se parlamenta i svih drugih oblika javnog sučeljavanja programa, činjenica, ocjena, argumenata svjesna da nema šta da ponudi osim neistina i falsifikata", kazali su iz Vlade.

Smatraju da je nepristojno  i demagoški kriitikovati i dovoditi u pitanje kvalitet Vladine ekonomske politike "kada ni jednom svojom idejom i predlogom ne doprinosite njenom kvalitetu".

"Upravo obrnuto, svakog mjeseca bez rada iz istog budžeta uzimate na desetine hiljada eura novca građana koje trošite na ogovaranje i denunciranje sopstvene države i par minuta mikrofona na režiranim pres konferencijama. Nastavite, a Vlada Crne Gore će nastaviti da vodi odgovornu i uspješnu ekonomsku politiku, radiće da bez dana zakašnjenja budu isplaćivane penzije, socijalna davanja i zarade i da cijela Crna Gora i dalje bude gradilište. Razmislićemo o tome da prema Skupštini pokrenemo inicijativu za izmjenu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o finansiranju političkih stranaka kako bi bilo ograničeno trošenje državnog novca bez rada. Kome će vjerovati građani: činjenicama i sopstvenim očima ili onome što tvrdi jedna politička stranka u umišljaju visokog uzleta i realnosti strmoglavog pada? Građani su odgovor već dali nedavno, a nesumnjivo će ga davati i ubuduće", zaključuju iz Vlade.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.