Cipras: EU da ispravi veliku grešku prema Balkanu
Foto:Tanjug

Sastanak u Beogradu

Cipras: EU da ispravi veliku grešku prema Balkanu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu s premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke Bojkom Borisovim, Mihajem Tudozeom i Aleksisom Ciprasom o tome kako da Srbiju brže približe Evropskoj uniji, ali i o infrastrukturnim projektima koji se tiču gasa i željeznica.

Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je da Evropska unija treba da ispravi veliku grešku prema Balkanu.

"EU bi trebalo uskoro da ispravi veliku grešku, koja svoje korijene vuče iz toga na koje načine se Evropa odnosila prema Balkanu do sada. Bilo je poznato da je Balkan rizično područje. Srbija ne može biti izvan evropske porodice više, pod uslovom da većina stanovništva želi da bude dio EU", rekao je Cipras na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu.

On je posle sastanka rekao da predsjedavanje Bugarske EU daje priliku da četiri zemlje promovišu svoje zajedničke ideje i da će to biti zajedničko predsjedavanje Balkana.

"Želim da pozdravim predlog Bojka Borisova da organizuje skup EU i država Zapadnog Balkana, koji će prenijeti poruku da će bugarsko predsjedavanje EU biti predsjedavanje Balkana", rekao je Cipras.

On je dodao da se mir, stabilnost i ekonomski rast na Balkanu mogu ostvariti samo poštovanjem međunarodnog prava, a da Pakt iz Lozane predstavlja "kamen temeljac" za region Balkana.

Premijer Bugarske Bojko Borisov poručio je danas zvaničnicima Evropske unije da će sa Srbijom, Bugarskom, Rumunijom i Grčkom imati bezbjedan i predvidiv Balkan, koji neće praviti probleme.

Borisov je ocijenio da je sada trenutak da se ostvari povezanost na Balkanu i da su se balkanski lideri odlučili da se fokusiraju na infrastrukturne projekte.

Vučić je zahvalio premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije što podržavaju Srbiju na evropskom putu.

"To je važno za budućnost Srbije, ali i stabilnost, mir i predvidivost cijelog regiona Zapadnog Balkana", rekao je Vučić.

Premijer Rumunije Mihaj Tudoze rekao je da se sada govori o "integracijama Srbije u EU" i da su tri zemlje spremne da podrže Srbiju i da joj olakšaju put.

Predsjednik Srbije i premijeri Bugarske, Rumunije i Grčke razgovarali su i o infrastrukturnim projektima, koji se odnose na gasovod, pruge i autoputeve.

Cipras je rekao da je jedan od projekata o kojima se razgovaralo izgradnja željezničke veze između Egejskog mora i Dunava, koja bi spajala bugarske i grčke luke, ali i da je u okviru tog projekta potrebno napraviti željezničku vezu između Soluna i Beograda i Beograda i Sofije.

Vučić je rekao da su Srbija i Bugarska razgovarale o gasnoj vezi i da je za dio koji će izvoditi Srbija obezbijeđeno 85 miliona eura, od kojih je 49,1 milion eura dobijen iz grantova EU.

On je dodao da je za Srbiju važna i namjera Bugarske da blizu obale Crnog mora gradi sliv više cjevovoda odakle bi Srbija uzimala gas i iz Turskog toka i iz Aleksandropolisa, ali i iz Rumunije i sa drugih mjesta.

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da će u narednih godinu, dvije biti završene pruge Beograd-Sofija-Solun, Beograd-Sofija-Burgas i Beograd-Sofija-Istanbul i da želi da Bukurešt i Sofija budu povezane boljim autoputevima.

"Naš autoput Istanbul-Sofija-Burgas, koji je nov, već je tijesan, moramo da ga proširimo. Više od 5.000 kamiona prolaze tursko-bugarsku granicu", rekao je Borisov.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.