U Majamiju otvorena izložba Nenada Šoškića
Fot:UCG

U Majamiju otvorena izložba Nenada Šoškića

Samostalna izložba redovnog profesora Univerziteta Crne Gore i bivšeg dekana Fakulteta likovnih umjetnosti, prof. mr Nenada Šoškića, pod nazivom „Transformation“ otvorena je u Majamiju, u okviru prestižne manifestacije „Art Basel Miami“.

Izložba se može pogledati do 13. decembra, nakon čega će biti prikazana u Njujorku. Organizator i pokrovitelj Šoškićeve izložbe je „Mana Contemporary“,  jedna od najvećih i najinovativnijih američkih organizacija koje se bave savremenom umjetnošću, a podršku su pružili Ministarstvo kulture Crne Gore i Univerzitet Crne Gore.

Izlozbu prati katalog u kojem je Sava Stepanov, istoričar umjetnosti, između ostalog zapisao:

„Ovaj konceptualni rad predstavlja svojevrsnu socijalnu studiju. Umjetnost našeg vremena, pogotovo ona koju određujemo kao novomedijsku, a koja je zasnovana na moći globalno umreženih elektronskih medija, sve češće je usmjerena ka fenomenologiji društvenog, ekonomskog i kulturnog konteksta; ka sveobuhvatnim sociološkim, scijentističkim i komunikacijskim praksama. Svojim instalacijama Nenad Šoškić nikako ne prekoračuje granicu medija u kojem se konstantno kreće i djeluje, on ne izlazi iz domena likovnog i plastičkog. Uostalom, „medij u kojem neko radi nije važan, već je važan način na koji određeni medij može proširiti umjetnička viđenja“ (Nan Huver)“.

Stepanov dalje navodi: „Svoje konceptualne namjere Šoškić je doveo do sasvim precizne i ogoljene (u ovom slučaju – statističke) izražajnosti, ni jednog momenta neodustajući od osnovnih estetskih principa. Taj njegov estetizam nije jednostran, on je usmjeren ka stvaranju ugođajnih situacija. Radi se o vehementnom estetizmu kojim se dosljedno artikulišu svi učestvujući elementi unutar jednog djela, kojim se jasno obrazlažu umjetnikove namjere, kojim se definišu precizni sadržinski , filozofski, metaforički i poetski stavovi i iskazi umjetnika Nenada Šoškića. Osnovna konceptualna ideja je čitka, ponajviše zahvaljujući Šoškićevoj visokoj likovno-vizuelnoj kulturi. Ni u Novom Sadu, baš kao ni u MANA galeriji u Njujorku samo par mjeseci ranije, Šoškić nije poricao svoj skulptorski identitet. Njegove instalacije u prostoru su djelovale odista impresivno, a taj naglašeno kultivisani plasticitet istinski je doprinio punoj afirmaciji umjetnikovih konceptualnih najera i zaključaka“.  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.