Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017 od 10. do 16. decembra

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017 od 10. do 16. decembra

Centar za građansko obrazovanje (CGO) od 10. do 16. decembra 2017. organizuje VIII Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017, sa centralnim programom u Podgorici u JU KIC "Budo Tomović" od 10. do 14. decembra, i pratećim izdanjima u Beranama 11. i 12. decembra u Centru za kulturu i u Kotoru od 15. do 16. decembra u kino "Boka”.

UBRZAJ 2017 se realizuje uz podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore, Kanadske ambasade, fondacije Heinrich Boll, Ambasade Italije, Ambasade Izraela, Ambasade SAD, kao i kompanija Metropolis, Studio Mouse, Pošta Crne Gore, PG Taxi i Compania de Vinos Montenegro. Partneri Festivala su JU KIC ”Budo Tomović”, BELDOCS, Sarajevo Film Festival, KC ”Nikola Đurković” iz Kotora, Opština Kotor, Opština Berane i Centar za kulturu Berane, a medijski pokrovitelji javni servis RTCG i Vijesti. 

"Imaginarne, neprobojne, krvave, fluidne, prirodne, konvencionalne, nepremostive, otvorene ili ograđene bodljikavom žicom - granice plešu svuda oko nas. Između našeg tijela i tijela kraj našeg, života i smrti, mora i neba, unutra i izvan, izgovorljivog i onog van jezika - propitujemo ih, uspostavljamo, ukopavamo se u njih, ili ih prevazilazimo čitav svoj vijek. Na granicama pokazujemo ko smo i što smo, na njima postajemo ili prestajemo biti. Granice nas određuju i mi određujemo granice. To čine i filmovi osme selekcije Festivala filma o ljudskim pravima – UBRZAJ. Nikada bogatiji izbor najnovijih ostvarenja iz regiona i svijeta donose, svaki na svoj način, viđenje tema i problema koji oblikuju našu savremenost. Pomažu da osjetimo, razumijemo, upoznamo i prepoznamo neograničene moduse bivanja ljudskim”, zapisala je u uvodniku kataloga Festivala Paula Petričević iz festivalskog tima UBRZAJ 2017.

VIII Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ donosi do sada najbogatiju selekciju filmova koji kreativno, snažno, pronicljivo i emotivno pričaju univerzalne priče o značaju borbe za ljudska prava, ljudskom dostojanstvu i istrajnosti iz vizure filmskih autora. Ovi filmovi nikoga ne mogu ostaviti ravnodušima, pa je i moto ovogodišnjeg Festivala PROPITIVANJE GRANICA.

Na Festivalu će, 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava, u Podgorici biti prikazana dva filma. Od 17:30h, kao uvod u svečano otvaranje Festivala na Velikoj sceni KIC ”Budo Tomović” će biti prikazan film ”Neoprostivo” danskog reditelja Larsa Feldballea Petersena. Nakon toga, od 20:00h, slijedi projekcija filma ”Žaba”, ovogodišnjeg dobitnika nagrade publike na Sarajevo Film Festivalu, bosanskog reditelja Elmira Jukićakoji je ujedno i gost Festivala UBRZAJ i koji će se nakon projekcije filma obratiti publici.

U ponedjeljak, 11. decembra, u sali Dodest KIC-a ”Budo Tomović” biće prikazana četiri filma i to - od 16:15h film ”Mathias”, austrijske rediteljke, Clare Stern, koji prati priču transodnog muškarca koji se suočava sa svojim ”novim” identitetom i svime što taj identitet donosi. Potom, od 17h slijedi makedonski film ”Amok”, surova i bolna priča o tinejdžerima iz doma za nezbrinutu djecu, koji je režirao Vardan Tozija i koji će, takođe, biti gost Festivala. U 19:15h na repertoaru je film “Starateljstvo”, francuskog reditelja Xaviera Legranda, koji je na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu dobio nagradu za najbolju režiju i najbolji debitantski film. Za kraj drugog festivalskog dana, u 21:00h biće prikazan film ”Karl Marx City“, rediteljskog dvojca Petre Epperlein i Michaela Tuckera, koji govori o životu u Istočnoj Njemačkoj i istaživanju Štazi prošlosti člana porodice.

U utorak, 12. decembra, u 16:15h na programu je film mađarskog reditelja Rolanda Vranika, ”Građanin”, dirljiva priča o Afrikancu, imigrantu, koji godinama pokušava da se uklopi u mađarsko društvo. Zatim, od 18:30h slijedi projekcija filma ”Agape”, hrvatskog reditelja Branka Schmidta, čiji će glavni glumac Goran Bogdan i producent filma Stanko Babić, nakon projekcije razgovarati sa publikom. Treći dan, u 20:15h zatvara iranska drama, ”Čovjek integriteta”, reditelja Mohammada Rasoulofa koji je za ovo ostvarenje na Filmskom festivalu Kanu dobio nagradu ”Izvjestan pogled”.

U srijedu, 13. decembra, na programu su tri filma - od 16:00h film ”Poljubac” italijanskog reditelja Ivana Cotronea, koji nam donosi priču o ljubavi, prijateljstvu, odrastanju, vršnjačkom nasilju i homofobiji. Zatim, u 18:00h na repertoru je film ”Blizanci”, koji je režirao Markus Mörth, a koji govori o izbjegličkom putovanju i nadi u bolje sjutra. Na kraju trećeg festivalskog dana, od 20:30h, je film američkog reditelja Craiga Atkinsona”Ne opiri se”, koji je na Filmskom festivalu Tribeka dobio nagradu za najbolji dokumentarac.

Posljednjeg festivalskog dana u Podgorici, 14. decembra, od 17:h biće prikazan ”Život kao crtani film” dokumentarac Rogera Rossa Williamsa, o autističnom dječaku koji se izražava kroz naučene replike i situacije iz omiljenih crtanih filmova. U 19h, slijedi film ”Između granica” reditelja Jelene Gavrilović i Mirka Rudića, nakon čije projekcije će se publici obratiti rediteljka filma Jelena Gavrilović, montažerka Nataša Pantić i producent Igor Mitrović. Osmo izdanje Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017 u Podgorici će biti zatvoreno projekcijom filma ”Foxtrot”, izraelskog kandidata za prestižnu filmsku nagradu Oskar, rediteljaSamuela Maoza.

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017 će svoja paralelna izdanja imati i u Berana i Kotoru. Beransko izdanje, 11. decembra, će biti otvoreno projekcijom filma ”Mathias” i tom projekcijom će po prvi put filmovi sa ovog UBRZAJ doživjeti svoje prikazivanje u nekoj od škola u Crnoj Gori.  Kasnije, u Centru za kulturu od 18:00h biće prikazan dokumentarac ”Život kao crtani film” a od 20:00h film ”Poljubac”. Sjutradan, 12. decembra na programu su filmovi ”Neoprostivo” od 18:00h i ”Čovjek integriteta” od 20:00h.

U Kotoru, u Kino ”Boka” 15. decembra sa početkom u 18:00h, počinje kotorsko izdanje sa filmom ”Život kao crtani film” a od 20:00h na programu je film ”Ne opiri se”. U kino ”Boka“ će 16. decembra biti prikazana takođe dva filma i to u 18:00h ”Neoprostivo”, a od  19:30h film ”Čovjek integriteta”.

Novina ovogodišnjeg izdanja Festivala UBRZAJ je kreiranje posebnog programa filmova namijenjenog prvenstveno mlađoj publici jer se donekle i filmovi iz ovog dijela programa bave temama i problemima bliskim prvenstveno njihovom dobu, dok su sa druge strane univerzalnost i kompleksnost problema koje ti filmovi obrađuju bliski i razumljivi svakom pojedincu. U ovom dijelu programa su filmovi poput: ”MATHIAS”, ”Amok”, ”Poljubac”, ”Život kao crtani film”.

CGO će i ove godine na otvaranju Festivala uručiti godišnje nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam, koje su postale jedno od obilježja Festivala UBRZAJ, čiji je cilj da se doprinose prepoznavanju i osnaživanju onih koji sebe daju nesebično u naporima da učine crnogorsko društvo boljim i da se u njemu univerzalnost ljudskih prava ne dovodi u pitanje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.