EK najavila prelazak na drugu fazu pregovora o Bregzitu
ilustracija

Dogovorili uslove

EK najavila prelazak na drugu fazu pregovora o Bregzitu

Nakon intenzivnih pregovora koji su kulminirali sastankom predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera i britanske premijerke Tereze Mej, Komisija je ocijenila da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije od EU, što omogućava početak nove faze pregovora o budućim odnosima.

"Evropska komisija je preporučila Evropskom savjetu (šefovi država ili vlada zemalja članica) zaključak da je napravljen dovoljan napredak u prvoj fazi pregovora. Sada je na Evropskom savjetu da na sastanku 15. decembra odluči postoji li dovoljan napredak, što bi omogućilo da pregovori pređu u drugu fazu", objavila je u petak ujutru Evropska komisija.

“Danas imam veliku nadu da svi idemo naprijed u drugu fazu ovih izazovnih pregovora“, poručio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej poručila je posredstvom društvene mreže Twitter da pozdravlja prijedlog prelaska na drugu fazu u kojoj će se pregovarati o pitanjima trgovine i bezbjednosti.

U petak u 7 sati u sjedište Evropske komisije stigla je britanska premijerka Tereza Mej na sastanak s Junkerom, a prije toga tokom noći trajali su intenzivni pregovori, što telefonski, što direktni, između Komisije, britanske i irske vlade.

U pregovorima se kao najteže pitanje postavilo traženje rješenja za granicu između Irske i Sjeverne Irske.

U saopštenju Komisije kaže se da Velika Britanija "priznaje jedinstvenu situaciju na irskom ostrvu i da su preuzete značajne obaveze kako bi se izbjegla čvrsta granica".

"Ovo su teški pregovori, ali sada smo napravili proboj. Zadovoljan sam poštenim dogovorom s UK", rekao je predsjednik Komisije Junker.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.