Predsjednik Haškog suda: Posao je obavljen
Karmel Ađijus

Predstavljanje izvještaja pred SB UN

Predsjednik Haškog suda: Posao je obavljen

Posao je obavljen glavna je poruka u obraćanju Karmela Ađijusa, predsjednika Tribunala u Hagu tokom predstavljanja posljednjeg izvještaja o Strategiji okončanja rada Međunarodnog suda Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, prije zatvaranja Međunarodnog suda krajem godine.

Ocjena da je posao obavljen izrečen je, kako se navodi, pošto je, nakon više od 24 godine postojanja, Međunarodni sud sada završio sav svoj pravosudni rad u skladu sa svojim čvrstim obećanjem Savjetu bezbjednosti, javila je Anadolija.

Ađijus se osvrnuo na važnost presuda izrečenih u posljednja dva predmeta pred Tribunalom, prvostepene presude u predmetu Mladić i žalbene presude u predmetu Prlić i drugi, i istakao neke od najznačajnijih iskoraka u sudskoj praksi, označivši ih kao “tačke poslije kojih nema povratka, koje su nepovratno promijenile sliku međunarodnog pravosuđa”.

Prisjećajući se odluke Savjeta bezbjednosti da osnuje MKSJ u maju 1993. godine, Ađijus je rekao da "iz današnje perspektive osnivanje MKSJ bio jedan od trenutaka kojim bi međunarodna zajednica trebalo najviše da se ponosi”. 

Štaviše, rekao je, Međunarodni sud je ispunio proročanstvo prvog predsjednika MKSJ, Antonija Kasesea, postavši “prekretnica za svjetsku zajednicu”, tako što je pokazao da može da radi na efikasan i nepristrasan način uz podršku država članica i tijela Ujedinjenih nacija.

Ađijus je ponovio da izazovi i poteškoće s kojima se MKSJ susretao “ni na koji način ne treba da nas navedu na zaključak da osnivanje međunarodnih krivičnih sudova nije vrijedno truda,” podsjećajući države članice da, iako međunarodno pravosuđe uvijek oduzima puno vremena, glomazno je i skupo, “živjeti s alternativom da se ništa ne preduzme i dopusti nekažnjivost znači platiti mnogo, mnogo višu cijenu ”.

Ađijus je napomenuo da je Međunarodni sud imao dva istorijata – onih koji su ga podržavali, koji su “stavili svoj potpis na veoma važnu stranicu u istoriji međunarodnog krivičnog pravosuđa i borbe protiv nekažnjivosti”, i onih koji su odbacivali Međunarodni sud od samog početka “zbog političke ili lične koristi, slijepog nacionalizma i etničke mržnje”. Kako je rekao, prvi će biti viđeni u pozitivnom svjetlu, dok će ovi drugi doživjeti osudu.

Pominjući svoja lična iskustva, Ađijus je naglasio da mu je pripala čast, ali i odgovornost da obavlja funkciju posljednjeg predsjednika MKSJ, napominjući da kraj rada Međunarodnog suda ne znači da je posao završen.

Apelovao je na međunarodnu zajednicu da pruži uvjeravanja svim nacionalnim zajednicama u regionu da neće biti napuštene nakon zatvaranja Međunarodnog suda, i da to obećanje ispuni.

Ađijus je izrazio uvjerenje u to da će tijelo koje nasljeđuje Međunarodni sud, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS), uspješno nastaviti nasljeđe Međunarodnog suda u budućnosti.

On je iskoristio priliku da zahvali brojnim akterima i organizacijama koji su omogućili, podržavali i usmjeravali rad Međunarodnog suda tokom proteklih četvrt vijeka, između ostalih Službi Ujedinjenih nacija za pravne poslove, Holandiji, kao zemlji domaćinu Međunarodnog suda, neformalnoj radnoj grupi Savjeta bezbjednosti za međunarodne krivične sudove, Evropskoj uniji i brojnim pojedinačnim državama.

Osim toga, Ađijus je izrazio svoju duboku zahvalnost osoblju Međunarodnog suda, njegovim čelnim ljudima i sudijama na “izuzetnom doprinosu Međunarodnom sudu i međunarodnom krivičnom pravosuđu”.

Zaključujući svoje obraćanje Ađijus je rekao "da dok međunarodna zajednica sada skreće pogled dok se masovni zločini i dalje odvijaju, čak i u ovom trenutku, a geopolitici prepreke blokiraju bilo kakvo sveobuhvatno rješenje za ostvarivanje pravde, ne smije se zaboraviti političku hrabrost koja je dovela do stvaranja MKSJ, dugi put koji je Međunarodni sud prešao, i potrebu da se s tog puta ne skrene”. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.