Još 86 visokoškolaca dobilo poslodavca u drugom krugu prijava
Ilustracija

Program stručnog osposobljavanja

Još 86 visokoškolaca dobilo poslodavca u drugom krugu prijava

Kroz drugi krug Progama stručnog osposobljavanja još 86 visokoškolaca je dobilo poslove, istakli su iz Koordinacionog tima Programa.

"Prijavljivanje za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem je završeno, a nakon drugog kruga prijava, još 86 svršenih visokoškolaca je dobilo poslodavca, dok je 190 ostalo bez poslodavca, usljed nekompatibilnosti potreba korisnika i tražnje poslodavaca. Oni su u drugom krugu imali priliku da biraju neka od preostalih 7.000 slobodnih mjesta", saopštili su iz Koordinacionog tima.

Kako su naglasili,  ove godine oglašeno je 10.029 slobodnih mjesta od čega 60 odsto iz privatnog, a 40 odsto iz javnog sektora.

"Za učešće u Programu prijavilo se 3.241 lice, a 3.055 ostvarilo je pravo da se stručno osposobljava tokom sljedeće godine. Jedini kriterijum za povezivanje kandidata sa poslodavcima bio je prosječna ocjena. Korisnici Programa potpisaće ugovore sa poslodavacima do 15. januara 2018. godine, kada će i otpočeti realizacija Programa u trajanju od devet mjeseci", poručili su iz Tima.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na četiri godine realizacije Programa, od 14.252 korisnika Programa 6.865 njih odnosno 48,16 odsto je nastavilo radni angažman.

Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.