Kuća bez prozora, krov prokišnjava, frižider prazan: Porodici Ćerimi hitno potrebna pomoć

Apel Banke Hrane

Kuća bez prozora, krov prokišnjava, frižider prazan: Porodici Ćerimi hitno potrebna pomoć

Tročlanoj porodici Ćerimi iz Tuzi potrebna je pomoć. Tri decenije borave u Crnoj Gori i trenutno žive u kući bez prozora, pod krovom koji prokišnjava. Uz sve to jedan član porodice je vezan za krevet.

Tročlana porodica Ćerimi živi u Tuzima, u trošnom kućerku, koji im je bez nadnoknade već tridesetak godina ustupio komšija.

Članovi ove porodice, Meho Ćerimi, njegova supruga Nedžiba i sestra Vahida zive u uslovima nedostojnim čovjeka. Meho i njegova sestra su sa Kosova, dok je Nedžiba iz Bosne. U Crnoj Gori su duže od trideset godina, ali  nemaju nikakve crnogorske papire, te samim tim nemaju pravo na socijalnu pomoć, niti na zdravstveno osiguranje, pojašnjavaju iz Banke Hrane.

"Kuća u kojoj žive je neuslovna, krov je u jako lošem stanju, pa se i pri najmanjoj kiši voda sliva niz unutrašnje zidove. Kako nemaju nikakvih primanja, u njihovom frižideru se nalaze samo flaše sa vodom. Drva za ogrijev nemaju, pa Meho po naselju sakupi koju dasku, čisto da se malo ogriju, kada je najhladnije. Zahvaljujući "Banci hrane" dobili su paket sa namirnicama, na čemu su oni duboko zahvalni, međutim to neće trajno riješiti njihove probleme. Prozora na kući nema, pa su umjesto prozorskih stakala razapeta ćebad na prozorskim oknima, ulazna vrata su u veoma lošem stanju, dok pregradnih između dvije prostorije nema, što utiče na to da se i ono malo toplote brzo izgubi. Već pri samom ulasku u ovu kuću osjeća se jak miris vlage, dok su zidovi i plafon natopljeni vodom, koja čak ni u ljetnjim danima ne može da se povuče. Kupatilo nemaju, već idu u nekoliko desetina metara udaljen poljski WC. Njihova lica su ispijena od gladi", saopštili su iz Banke Hrane apelujući na sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu ovoj familiji.

IMG2398

Pored nemaštine, članove ove porodice ne služi ni zdravlje.

Prije nešto više od dvije godine Nedžiba je doživjela težak moždani udar i od tada je nepokretna i ne može da govori.

Nema zdravstveno osiguranje i nije mogla biti hospitalizovana a nemaju ni novca za neophodne ljekove.

Banka Hrane apeluje na sve društveno odgovorne firme i na pojedince, da se uključe i daju svoj doprinos u rješavanju problema sa kojima se ova porodica suočava.

Iz pomenute humanitarne fondacije ističu da je potrebno prekriti kuću, postaviti prozore i vrata, riješiti problem sa vlagom i okrečiti prostorije.

"Hrana i drva za ogrijev su im takođe prijeko potrebni.  Namještaj u kući je oronuo i bilo bi poželjno zamijeniti ga boljim. Potrebno je odmah Nedžibi obezbijediti besplatne ljekarske preglede, kao i neophodne ljekove i prevoz do  zdravstvene ustanove, s obzirom da je nepokretna. Takođe im je potrebno obezbijediti i mjesečnu novčanu nadnoknadu od strane Centar za socijalni rad, kao i dokumenta, kako bi neometano mogli da borave u Crnoj Gori. Mišljenja smo da je to najmanje što ova država može da uradi za porodicu koja duže od trideset godina neprekidno boravi ovdje" - istakli su iz Banke Hrane.

Poseban apel uputili su  Opštini Podgorica, Gradskoj opštini Tuzi, Centru za socijalni rad, Ambasadi Republike Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Fondu za zdravstvo kao i svim drugim relevantnim institucijama da se odmah uključe i daju svoj doprinos rješavanju problema porodice Ćerimi.  

Broj žiro računa za donacije je: 530-0000100326043-80 (NLB Montenegro banka), na ime Querimi Vahide. 

Kontakt telefon Meha Ćerimija je 069/815-350, na koji se možete obratiti i dogovoriti oko predavanja donacije.



 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.