Snijeg i minus u regionu: Planine toplije od gradova
Žabljak, foto:Facebook

Najhladnija Sjenica, najviše snijega na Bjelašnici

Snijeg i minus u regionu: Planine toplije od gradova

Snijeg i minusi danas karakterišu vrijeme u centralnim i istočnim dijelovima Bosne i Hercegovine, sjeveru Crne Gore, centralnim i južnim dijelovima Srbije, te veoma rijetko u Hrvatskoj.

Najhladnije mjesto u regionu s izmjerenih minus 13 stepeni Celzijusa bila je Sjenica, dok je u Vranju, u Srbiji bilo minus četiri stepena Celzijusa, javlja agencija Anadolija.

Veoma hladno bilo je u istočnoj Hercegovini, Gacku gdje je izmjereno minus 11 stepeni Celzijusa, na Sokocu je bilo minus osam, Bugojnu minus pet, a Sarajevu minus četiri stepena Celzijusa. Interesantno je da je na primjer na Bjelašnici u isto vrijeme bilo minus dva stepena Celzijusa.

Slično je i u Crnoj Gori. Tako je u Kolašinu bilo minus 10 stepeni Celzijusa, Pljevljima minus šest, a na Žabljaku minus dva stepena Celzijusa. 

I u Hrvatskoj je toplije na planinskim dijelovima nego u nekim sjevernim krajevima pa je tako Varaždin sa izmjerenih minus tri stepena bio najhladniji, dok je u isto vrijeme na Zavižanu bilo jedan ispod nule.

Kada je u pitanju visina snijega, iako je nešto manji nego prethodnih dana, ima ga u gotovo cijeloj regiji, a posebno na planinama. 

Tako je na Bjelašnici izmjereno 70 centimetara, u Gacku 32, na Ivan Sedlu 30, Han Pijesku 25, Sarajevu 22, Sokocu 19, a Srebrenici 13 centimetara snijega. 

Većina gradova na sjeveru Crne Gore je i dalje pod bijelim pokrivačem. Najviše je snijega na Žabljaku 58 centimetara, Pljevljima 30, Šavniku i Kolašinu 26, Plužinama 24, Bijelom Polju i Plavu po 15, Beranama 14, Andrijevici 10, a Rožaju šest centimetara snijega. 

Najviše snijega u Srbiji ima na Kopaoniku 32, te Zlatiboru 30 centimetara, dok je od mjesta jedino registrovan u Sjenici i to u visini od 12 centimetara. 

Zavižan sa 56 centimetara registrovan je sa najviše snijega u Hrvatskoj, a od mjesta ga ima u Ogulinu gdje je izmjereno devet, a Delnicama osam centimetara snijega. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.