Direktoru Folksvagena 7 godina zatvora

Direktoru Folksvagena 7 godina zatvora

Direktor njemačkog proizvođača automobila Folksvagen (VW) koji je početkom godine uhapšen u Sjedinjenim Državama u okviru afere poznate kao Dizelgejt, osuđen je na najveću moguću kaznu od sedam godina zatvora pred američkim sudom.

Oliver Šmit (48), njemački državljanin, koji je priznao krivicu u zamjenu za smanjenje kazne, mora da plati i novčanu kaznu u iznosu od 400.000 dolara, rekao je portparol saveznog suda u Detroitu.

Šmit je na sudu rekao da je "donosio loše odluke i da mu je žao zbog toga".

Sud je ocijenio da je učestvovao u prevari s računarskim programima dizel automobila kako bi se zaobišle ekološke kontrole, svjesno lažući američke vlasti kada su se pojavila pitanja u vezi sa stvarnom potrošnjom tih automobila.

Sedmogodišnja zatvorska kazna obuhvata pet godina za udruživanje radi činjenja prevare i dvije za nepoštovanje zakona o životnoj sredini.

Folksvagen je u SAD već morao da plati više od 22 milijarde dolara za popravku i otkup gotovo 600.000 automobila - među kojima ih je najmanje 100.000 bilo opremljeno dvolitarskim i trolitarskim motorom - a njihovim vlasnicima da isplati odštetu.

Računarski programi mogli su da sakriju emisije koje su 40 puta premašivale dopuštene vrijednosti.

U SAD je optuženo ukupno sedam direktora i inženjera VW-a.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.