Pogledajte mapu koja pokazuje bogatstvo građana Evrope

Pogledajte gdje je Crna Gora

Pogledajte mapu koja pokazuje bogatstvo građana Evrope

Kartograf Jakub Marian objavio je na svojoj web stranici kartu koja prikazuje raspodjelu bogatstva u Evropi.

Podaci prikazani na karti temelje se na analizi švajcarske multinacionalne finansijske kompanije Credit Suisse, koja mjeri bogatstvo zbrajanjem vrijednosti finansijske i ostale imovine te oduzimanjem vrijednosti dugova.

Objavljena karta Evrope prikazuje srednju vrijednost tog bogatstva po odrasloj osobi u pojedinoj državi izraženu u američkim dolarima, a karta je objavljena na portalu jakubmarian.com.

Kako je Index-u pojasnila ekonomista Vedrana Pribičević, ovu kartu ipak treba uzeti s rezervom.

mapa

Prema podacima  objavljene karte, Hrvatska je bogatija od svih zemalja bivše Jugoslavije - uz jedan očekivani izuzetak - Sloveniju.

Što se tiče Crne Gore, njen index je 14, dok je Srbije 5,3 pa su tako naši građani gotovo tri puta bogatiji od susjeda nam.

Index BiH je 8,9 a Albanije 8,4.

Island najbogatiji, Ukrajina najsiromašnija

Država s najvećim bogatstvom je Island. Druge dvije najbogatije države su Švajcarska i Luksemburg, a iza njih slijede Norveška, Francuska i Velika Britanija.

Najsiromašnije države su Ukrajina i Bjelorusija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.