Tramp priznao Jerusalim kao novu prijestonicu Izraela
Foto: Rojters

Odluka u najboljem interesu

Tramp priznao Jerusalim kao novu prijestonicu Izraela

Američki predsjednik Donald Tramp poručio je da je došao trenutak da Jerusalim bude zvanično priznat kao prijestonica Izraela, ignorišući upozorenja arapskih i evropskih lidera.

"Procijenio sam da je vrijeme da Jerusalim zvanično priznamo kao prijestonicu Izraela. Ovo nije ništa ni više, ni manje od priznavanja stvarnosti", istakao je Tramp u Bijeloj kući, dodajući da je priznanje Jerusalima odavno trebalo da se uradi i da je u najboljem interesu SAD, prenosi AP.

Američki predsjednik je rekao da priznanje potvrđuje "očiglednu" činjenicu da je Jerusalim sjedište izraelske vlade, uprkos tome što je sporni status tog grada jedan od ključnih elemenata u izraelsko-palestinskom sukobu.

Američki predsjednik je, ipak, dodao da SAD priznaju da konkretne granice izraelskog suvereniteta u Jerusalimu treba da budu riješene u pregovorima o konačnom statusu.

Prije Trampovog obraćanja u Bijeloj kući, arapski i muslimanski lideri upozoravali su na moguće nasilje, koje bi moglo da potekne od ovakve odluke.

Stotine Palestinaca palilo je američke i izraelske zastave, kao protest protiv odluke. Takođe su nazvali Jerusalim svojom "vječitom prijestonicom".

Tramp je istovremeno dao instrukcije Stejt departmentu da počne sa pripremama za premještanje ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad, naveo je Asošijeted pres.

Dodao je da SAD ostaju duboko posvećene tome da olakšaju postizanje mirovnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv za obije strane na Bliskom istoku.

Istočni dio Jerusalima je pod kontrolom Izraela od 1967. godine. Jevreji taj grad smatraju jedinstvenom i nepodijeljenom prijestonicom. Palestinci, pak, žele da istočni dio bude glavni grad njihove buduće države. 

RTS

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.