Sud pravosnažno odbio optužbe protiv Darka Šarića
Foto: Tanjug

Za falsifikovanje dokumenata

Sud pravosnažno odbio optužbe protiv Darka Šarića

Viši sud u Beogradu pravosnažno, zbog apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja, odbio je sve optužbe protiv Darka Šarića, za falsifikovanje dokumenata.

Naime, Šarić se teretio za podstrekavanje bosanskih i hrvatskih organa da mu izdaju lične dokumente na tuđe ime, odnosno na ime Tomislav Savanović.

Ovom odlukom potvrđen je dio presude Trećeg osnovnog suda u Beogradu iz jula ove godine kojim je odbijena optužba protiv Šarića za dva krivična djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, zbog nastupanja apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja.

Istom odlukom, Viši sud u Beogradu je preinačio presudu u dijelu u kojem je Šarić bio osuđen na tri mjeseca zatvora zbog jednog krivičnog djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, tako što je odbio optužbu.

Optužba je odbijena zbog nastupanja apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja 18. oktobra ove godine, nakon donošenja prvostepene presude, a prije nego što su spisi predmeta dostavljeni Višem sudu na postupanje, navodi se u saopštenju suda.

Šariću se inače u Specijalnom sudu sudi po optužbama da je organizaor kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz država Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, kao i da je sa saradnicima "prao pare" u Srbiji.

Inače se nalazi u pritvoru Centralnog zatvora od hapšenja 2014. kada se nakon višegodišnjeg bjekstva predao organima Srbije.

Kada je riječ o slučaju falsifikovanih dokumenata, on je bio optužen da je dvije godine prije pokretanja akcije "Balkanski ratnik" i obračuna države sa njegovom kriminalnom grupom, 2007. godine u hrvatskom konzulatu u Bosni i Hercegovini priložilo falsifikovanu ličnu kartu BIH, izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu Hrvatske na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojih mu je izdat pasoš.

Potom je, kako se sumnja, nadležnim službama u Zagrebu priložio falsifikovani izvod iz zemljišnih knjiga u tom gradu na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojeg mu je u evidenciji MUP-a Hrvatske kao adresa prebivališta unijeta zagrebačka adresa iz lažnog pasoša.

Na osnovu lažne dokumentacije Šariću je iste godine izdata i hrvatska lična karta na ime Tomislav Savatović.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.