Lokalne vlasti imaju ključnu ulogu u primjerni reformi i obezbjeđivanju usluga građanima
Članice ALDA-e, među kojima i Opština Herceg-Novi, na sastanku u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju

Članice ALDA-e, na sastanku u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju

Lokalne vlasti imaju ključnu ulogu u primjerni reformi i obezbjeđivanju usluga građanima

Predstavnici lokalnih samouprava, agencija za lokalnu demokratiju i civilnog sektora koji su članovi ALDA-e (Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju) sastali su se juče u Briselu sa predstavnicima Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Ispred Opštine Herceg Novi, tačnije Kancelarije za međunarodnu saradnju, sastanku je prisustvovala Branka Mračević, koja je i najmlađa potpredsjednica i članica Upravnog odbora ALDA-e.

Tema susreta u Generalnom direktoratu bila je obezbjeđivanje institucionalne podrške članicama ALDA-e i razgovor o novoj šemi podrške. Učesnike je pozdravila generalna sekretarka ove međunarodne organizacije Antonela Valmorbida, a prisustvovala je Hana Jahns, savjetnica Evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Sastanak je otvoren video porukom Evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, koji je istakao podršku članicama organizacije ALDA - njih preko 250 iz preko 90 zemalja Evrope i susjednih zemalja, uključujuci zemlje Istočnog partnerstva, Jugoistočne Evrope i Mediteranskog regiona, a među kojima je i Opština Herceg Novi.

”Želim da posebno naglasim kjučnu ulogu lokalnih vlasti u primjerni reformi i obezbjeđivanju usluga građanima”, rekao je Han, poručivši da je važno da nastavimo graditi veze sa partnerima u Evropskoj Uniji i civilnom društvu, kako bismo bolje iskoristili prilike koje nam se ukazuju, na dobrobit lokalnih zajednica.

Sa sastanka je poručeno da je Evropska komisija poslednje tri godine pružala podršku kroz obezbijeđivanje operativnih grantova, odnosno sredstava neophodnih za redovno funkiconisanje ALDA-e, te da je namjera da se ova podrška nastavi.

Predstavnica Opštine Herceg Novi Branka Mračević učestvovala je na sastanku na poziv predsjednika ALDA-e Orijana Oticana, a sve troškove snosila je ova međunarodna organizacija.

Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju – ALDA je međunarodna organizacija osnovana 1999. godine na inicijativu i uz podršku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope. ALDA je tokom proteklih godina implementirala projekte vrijedne više miliona eura, u oblasti jačanja lokalnih demokratija među svojim članicama, i to kroz povećanje participacije građana u procesima odlučivanja, unaprijeđenje socijalne inkluzije i vladavine prava. ALDA danas predstavlja lidera u velikim evropskim programima koji podstiču jačanje jedinica lokalnih samouprava i prepoznata je kao jedan od ključnih aktera u procesima donošenja politika u ovoj oblasti.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.