Vučić: Nismo postigli dogovor o granici BiH i Srbije
Foto: AA

Nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH

Vučić: Nismo postigli dogovor o granici BiH i Srbije

Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije nakon današnjeg susreta sa predsjedavajućim Draganom Čovićem, te Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, članovima Predsjedništva BiH naglasio je da mu je žao što nisu bili u mogućnosti da ozvaniče dogovor o granici između dvije zemlje.

“Dali smo predloge našim prijateljima iz BiH u skladu sa dogovorom iz Sarajeva. Činilo nam se da smo dobili načelnu saglasnost, i da je to bila ideja Predsjedništva BiH. Sačekaćemo da vidimo šta će uraditi naše komisije za granicu. Naš prvobitni plan bio je da imamo hidroelektrane 'Zvornik' i 'Bajinu Baštu' u cjelini na našoj teritoriji. BiH želi da se to koristi kao međunarodnopravna službenost u narednih 99 godina. Spremni smo da ponudimo isto to na teritoriji koju želi BiH. Priboj i Rudo idemo na to da razmijenimo metar za metar kvadratni teritorije. U Štrpcima bi uzeli taj dio pruge Beograd - Bar, a ponudili bi istu površinu na našoj teritoriji. Ozbiljno i fer smo pristupili i dali smo sve od sebe da dođe do dogovora. Učinili smo kompromise. Nažalost, danas nije bilo moguće doći do konačnog dogovora“, rekao je Vučić prenosi Anadolija.

Predsjednik Srbije izrazio je zadovoljstvo ekonomskim odnosima s BiH. Prema njegovim riječima vanjskotrgovinska razmijena dvije zemlje iznosi 1,424 milijardi eura i u stalnom je godišnjem porastu od oko 200 miliona.

“Po tome je BiH jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije. U prethodnom periodu smo preko naših timova uspjeli da otklonimo nekoliko barijera u međusobnoj trgovini i time se možemo pohvaliti. Imamo još pitanja koja trebamo riješiti u tim ekonomskim odnosima“, kazao je Vučić. 

Naveo je da kada je riječ o politički temama da su razgovarali o unapređenju prijateljskih odnosa i da vide na koji način da izbjegavaju sve što bi moglo biti problematično za jednu od dvije zemlje.

“O pitanju izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, Republika Srbija je iznela nedvosmislen i veoma fer stav. Pokazali smo šta gradimo na koridoru 11, da smo potpisali komrecijalni ugovor za izgradnju 31 kilometra kroz Ovčarsku klisuru, Čačak-Požega, čime približavamo Beograd Sarajevu. Ostaje nam još 60 kilometara do granice sa BiH i onda ostaje 106 kilometara, u zavinosti od trase koju BiH odabere, do centra Sarajevo. To je važno zbog povezivanja bošnjačkog življa, ali i istovremeno Srba u Beogradu i Hercegovini, ali prije svega Srba i Bošnjaka na teritoriji obije zemlje“, kazao je Vučić, te dodao:

“Prihvatili smo stav BiH, stav članova Predsjedništva BiH. Oni još nisu donjeli konačnu odluku, bliži su jednom drugom rješenju. Rekli smo ako je to vaša odluka Srbija će brzo i jednostavno, bez ičijeg učešća iz svog budžeta finansirati i platiti put kada se prođe Sremska Mitrovica preko Kuzmina do Rače na putu za Bijeljinu. To nam je inače važna veza sa Semberijom, BiH i Republikom Srpskom.“

Vučić je izrazio nadu da će se češće susretati sa članovima Predsjedništva BiH i da to neće više biti istorijski susreti, nego obični i radni.

Čović, koji se javnosti obratio u ime Predsjedništva BiH kazao je da su se teme o kojima su razgovarali dominantno odnosile na povećanje bilateralne saradnje i lagano otvaranje pitanja koja opterećuju odnose Srbije i BiH.

“Naš zajednički stav je da moramo riješiti pitanja dobrosusjedskih odnosa kako sa Crnom Gorom, gdje smo riješili pitanje granica, na isti način ćemo to morati uraditi sa Srbijom i Hrvatskom. Pa, i kada je u pitanju bilo koje unutarnje pitanje koje se tiče Srbije, naše stajalište, upravo tri člana Predsjedništva, ta otvorena pitanja ćemo prilagođavati uvođenju naše vanjske politike vas u Beogradu. Što se tiče granica, žao mi je što nismo iskoristili ova tri mjeseca od posjete predsjednika Srbije BiH, jer mislim da smo imali dostatno vremena. Model za rješavanje pitanja infrastrukture, ali i granice, tiče se ovih energetskih objekata, mislim da smo ga već u Sarajevu kao model definirali i šteta je što ovo vrijeme na adekvatniji način iskoristili“, rekao je Čović.

On smatra da je prijedlog Srbije kada je u pitanju granica kao model i danas načelno prihvaćen, ali da će tri člana Predsjedništva BiH preko svojih predstavnika u intenzivnoj komunikaciji sa srbijanskom stranom pokušati doći do konačnog rješenja.

“Zbog složenosti odnosa unutar BiH, moraćete razumijeti da teže dogovaramo i ovaj koridor koji bi od Sarajeva trebao ići prema Beogradu, gdje već uveliko govorimo da ćemo to povezati, ali i oko energetike i ovih energetskih objekata, iako su tu stvari dosta čiste. Nadam se da ćemo brzo riješiti pitanje granica sa Srbijom, to bi nama pomoglo da na sličan koncept razmjene teritorija metar za metar u jednoj kvalitet na sličan način riješimo kada je u pitanju BiH i Republika Hrvatska“, zaključio je Čović.

Ubrzo nakon susreta sa predsjednikom Srbije članovi bh. Predsjedništva sastali su se i sa premijerkom Anom Brnabić, nakon čega je planirano da Čović, Izetbegović i Ivanić na Avali polože cvijeće na Spomenik neznanom junaku.

Za kraj posjete Beogradu planiran je sastanak članova Predsjedništva BiH sa Majom Gojković, predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.