U Crnoj Gori uhapšen osumnjičeni za ratni zločin u Prijedoru
Ilustracija

U Crnoj Gori uhapšen osumnjičeni za ratni zločin u Prijedoru

Na području Crne Gore, na temelju potjernice na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, lociran je i lišen slobode osumnjičeni za ratni zločin u Prijedoru.

Pokrenuta je procedura za izručenje osumnjičenog pravosuđu BiH.

Naime, na osnovu potjernice koju je pravosuđe BiH raspisalo na zahtjev tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Crne Gore, lišen je slobode osumnjičeni Slobodan Knežević, rođen 21. oktobra 1968. godine u Prijedoru.

Za ovim osumnjičenim Sud BiH je na zahtjev Tužiteljstva BiH odredio mjeru pritvora te je realizovano raspisivanje Interpolove potjernice za navedenim osumnjičenim.

Pravosudni organi Crne Gore odredili su ekstradicioni pritvor osumnjičenom i pokrenuli ekstradicionu proceduru za izručenje osumnjičenog.

Slobodan Knežević je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u mjesecu julu 1992. godine, učestvovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, opština Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zatočenje, te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe, Ljubija.

Slobodan Knežević, takođe, osumnjičen je da je osobno, pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog civila ispred Doma u mjestu Miska Glava.

Zbog navedenog ratnog zločina, u Sudu BiH i Tužilaštva BiH vodi se postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju u BiH, osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.