Vozači će se obučavati po standardima Evropske unije
Sa sastanka

Stigla stručna pomoć eksperata

Vozači će se obučavati po standardima Evropske unije

U organizaciji Instrumenta Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX - Technical Assisstance and Information Exchange Instrument) i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, od 4. -5. decembra 2017. godine u Podgorici, održana je TAIEX ekspertska misija o EU regulatornom okviru za kvalifikacije i obuke profesionalnih vozača drumskih vozila koja prevoze teret i putnike.

Ekspertska misija je realizovana nakon donošenja novog Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, a u okviru aktivnosti na izradi Predloga pravilnika o programima obuke i načinu polaganja ispita za sticanje licence profesionalnog vozača i sertifikata o stručnoj osposobljenosti i početka implementacije izdavanja samih licenci profesionalnog vozača.

"Cilj održavanja TAIEX ekspertske misije bila je stručna pomoć eksperata iz država članica Evropske unije u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa EU regulatornim okvirom za kvalifikacije i obuke profesionalnih vozača", navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Učesnici su bili ekspert u oblasti kvalifikacija i obuka profesionalnih vozača, savjetnik u Odjeljenju za bezbjednost saobraćaja Viktoras Lapinas, Litvanska uprava za puteve pri Ministarstvu komunikacija, kao i službenici Direktorata za drumski saobraćaj i Direkcije za saobraćaj, državni inspektori i službenici Privredne komore Crne Gore.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.