Oko 500 polaznika kursa kineskog jezika godišnje

Nikolić sa delegacijom Čangša Univerziteta

Oko 500 polaznika kursa kineskog jezika godišnje

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić razgovarao danas sa delegacijom Čangša Univerziteta nauke i tehnologije, koju su predvodili generalni sekretar Fu Hongyuan i direktor za međunarodne odnose Wu Dilong. Sastanku su prisustvovale i direktorice Instituta Konfucije, doc. dr Milena Đukanović i Luo Chun Xia.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjem radu Instituta Konfucije, uspjesima koji su postignuti, kao i mogućnostima za naučnu saradnju dva univerziteta, posebno u oblastima turizma, ekonomije i građevinarstva. Najavljeno je i obnavljanje bilateralnog sporazuma koji bi taj vid saradnje konkretizovao, saopšteno je nakon susreta.

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore otvoren u februaru 2015. godine, kroz partnerstvo sa Čangša Univerzitetom nauke i tehnologije, a cilj mu je promocija kineskog jezika i kulture, kao i razvoj prijateljskih odnosa između Crne Gore i Narodne Republike Kine.

Od otvaranja Instituta organizovani su kursevi kineskog jezika u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao i za studente Univerziteta Crne Gore. Osim Podgorice, Institut je proširio djelovanja i na Nikšić, Cetinje, Bar, Kotor i Herceg Novi. Broj polaznika kursa kineskog jezika na godišnjem nivou iznosi nešto više od 500 - navode iz UCG.

U prethodne dvije godine 60 polaznika dobilo je stipendiju da posjeti Kinu u okviru dvonedjeljnog Ljetnjeg kampa koji se tradicionalno održava u Pekingu i Čangši, u kome se nalazi i sjedište Čangša Univerziteta nauke i tehnologije.

"Deset studenata je dobilo jednosemestralne i dvosemestralne stipendije za usavršavanje kineskog jezika na Čangša Univerziteta nauke i tehnologije. Takođe, šest studenata Univerziteta Crne Gore i šest učenika crnogorskih srednjih škola u proteklom periodu predstavljali su Crnu Goru na najpoznatijem kineskom takmičenju „Chinese bridge“ u znanju kineskog jezika, a ovogodišnji takmičar je ušao u finale i osvojio nagradu", navodi se u saopštenju.

Promocija kineskog jezika u okviru Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore omogućila je da uz odličnu saradnju sa Ambasadom Kine, 29 studenata uz adekvatno znanje kineskog jezika i dobijene HSK diplome, dobije stipendije za Kinu za osnovne, master i doktorske studije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.