Preminuo Džoni Holidej, francuski Elvis Prisli
Džoni Holidej, foto:Tanjug

Cijela zemlja u žalosti

Preminuo Džoni Holidej, francuski Elvis Prisli

Pjevač i najveća rok zvijezda u Francuskoj više od pola vijeka Džoni Holidej (Johnny Hallyday) umro je u 74. godini, saopšteno je danas.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron saopštio je da je Holidej umro, navodeći da je "donio dio Amerike u nacionalni Panteon" Francuske.

Kabinet predsjednika je saopštio da je Makron razgovarao s porodicom Džonija Holideja, međutim, nisu navedeni detalji o okolnostima u kojima je pjevač umro.

Supruga francuskog rok muzičara, Letisija, navela je u saopštenju: "Džoni Holidej nas je napustio", prenijela je agencija Frans pres.

"Napustio nas je noćas kao što je čitav život živio, hrabro i dostojanstveno", navela je ona.

Džoni Holidej rođen je kao Žan-Filip Smet u Parizu 15. juna 1943. godine.

Poslednjih nekoliko godina borio se s rakom pluća, ali sve do ljeta 2017. nije prestao sa nastupima.

Prodao je više od 100 miliona ploča, a sportski stadioni na kojima je imao koncerte bili su puni.

Njegov scenski izgled podsjećao je na Elvisa Prislija, a muzički uzori bili su mu Čak Beri i Badi Holi.

Nastupao je s muzičarem Džimijem Hendriksom i snimio album u Nešvilu, američkom gradu koji se smatra "prijestonicom" kantri muzike.

U Francuskoj je bio najveća rok zvezda, a čak je štampana i poštanska markica s njegovim likom.

Agencija AP navodi da Makronove riječi da je "cijela zemlja u žalosti" nisu pretjerivanje.

Džoni Holidej je poslednji album, "Rester Vivant", objavio 2016. godine, a ljetos je održao turneju pod nazivom "Old Crooks".

Njegovi zdravstveni problemi pogoršali su se usred turneje koja je obuhvatala i veliki koncert 14. jula za francuski državni praznik, Dan pada Bastilje, kod Ajfelovog tornja sa spektakularnim vatrometom. 

Među pjesmama koje je Holidej pjevao na engleskom jeziku su "Hot Legs" and "House of the Rising Sun". 

Planovi za memorijalnu službu još nisu objavljeni.  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.