Veća cijena struje za domaćinstva od januara
ilustracija

Dan piše

Veća cijena struje za domaćinstva od januara

Cijena struje za domaćinstva i male kupce od 1. januara će biti skuplja minimum 3,6 odsto, potvrđeno je Danu iz više izvora bliskih energetskom sektoru.

Naime, cijena aktivne energije koju čine električna energija, mrežne usluge i naknade, za domaćinstva i male kupce biće u narednoj godini skuplja minimum dva odsto, ali će zbog većeg poreza na dodatu vrijednost (PDV), koji Vlada uvodi od 1. januara, biti uvećana minimum 3,6 odsto.

Na hiljadu kilovat-sati to je povećanje od 3,4 eura u odnosu na ovu godinu. Mjesečni prosjek potrošnje je između 300 i 400 kilovat-sati.

Cijena električne energije, koja čini oko 40 odsto ukupne cijene struje (ostatak čine prenos, distribucija, gubici na mreži i naknada operatoru, prim. aut.), a koja čini prihod Elektroprivrede (EPCG), prema saznanjima Dana, povećaće se za šest procenata, koliko je maksimalno dozvoljeno za 2018. godinu.

EPCG je povećanje od maksimalnih šest odsto zasnovala na rastu cijene električne energije na referentnoj mađarskoj berzi Hupeks od 70 odsto u odnosu na 2016. godinu. Rast cijene na Hupeksu je najviše uzrokovan sušom.

Povećanje od šest odsto cijene električne energije na ukupnu cijenu struje će se odraziti u procentu od dva odsto. Cijena struje može još više porasti, ukoliko CEDIS i CGES budu tražili od Regulatorne agencije za energetiku (RAE) da im se povećaju regulatorno dozvoljeni prihodi (RDP) za 2018. godinu. Prošle godine RAE je utvrdila RDP za EPCG, CEDIS i CGES za trogodišnji period.

Dan iz CGES-a nije dobio odgovore na pitanja hoće li tražiti povećnje RDP-a za 2018. godinu, dok su iz CEDIS-a odgovorili da nijesu pokretali inicijativu za korekciju cijena za 2018. godinu.

Usluge CEDIS-a i CGES-a, mrežne usluge, čine oko 48,5 odsto ukupne cijene struje.

Dan

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.