Medenica: Sudije rade u lošim uslovima, da li sa 650 eura može sačuvati moralnost?
Vesna Medenica

Nedopustivo

Medenica: Sudije rade u lošim uslovima, da li sa 650 eura može sačuvati moralnost?

Sudije u Crnoj Gori rade u lošim uslovima i to treba da se promijeni, a nedopustivo je, takođe, da oni u osnovnim sudovima imaju samo 1.000 eura platu, kada na godišnjem nivou, pojedinačno, okončavaju čak 250 predmeta, ogorčeno je rekla predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

 Ona je na sjednici Odbora za politički sistem, gdje se razgovaralo o predloženom budžetu za 2018. godinu, saopštila da su tražili novac za poboljšanje uslova rada sudija, ali da su u tom dijelu ,,ostali dosta uskraćeni“. 

Pojasnila je, da kada je riječ o kapitalnim izdacima, traženo je 3.374.000 eura, ali da im je odobreno samo 806.000 eura.

- A onda se pitamo zašto je sudnica Višeg suda onakva kakva jeste i dobijamo kritike je li to slika države, je li to snaga sudske grane vlasti i da li u takvim prostorima možemo imati kvalitetnu pravdu. Upravo su se pitali neki koji su dugo bili u poziciji da obezbijede bolje uslove rada sudskoj grani vlasti i uvijek su bili afirmativni prema našim zahtjevima, a kada je trebalo podići ruku tada su bili protiv toga – negodovala je ona.

Konačno je vrijeme i da crnogorski sudovi, kako je dodala, imaju optimalne uslove za rad, tehnički opremljene sudnice.

Iz Evrope, prema njenim riječima, pristižu prigovori na informacioni sistem. Precizirala je da je, između ostalog, problem što im se nekada podaci ne slažu, a to se dešava zbog poteškoća sa T-kom mrežom koja danima ne funkcioniše na sjeveru.

- Podaci se ne mogu pravovremeno unositi, baze ostaju prazne, onda odjednom postaju zatrpane i pojavljuje se razlika u podacima. Za optički kabl treba novac. Razgovarali smo sa predstavnicima T-koma i oni su spremni da pomognu, a američka ambasada da izvjesni dio donira, ali nama za to trebaju sredstva – rekla je ona.

Zato je istakla da bi država trebalo da im odobri još 700.000 eura.

Pojasnila je da je neophodno obezbijediti 120.000 eura za izradu novog informacionog sistema registra zaloga Privrednog suda.Traže, takođe, 230.000 za nabavku neophodne informatičke opreme u sistemu za gašenje požara u Vrhovnom sudu. Potrebno im je, takođe, 350.000 eura za nabavku informatičke opreme i za mrežne opreme za optičke kablove za sudove za prekršaje.

 Ukoliko, kako je kazala, želimo da imamo moralnog, autonomnog i obrazovanog sudiju za to je, takođe, potrebno ulaganje.Komentarišući primanja sudija, istakla je da su sve sudije na većim instancama spremne da im se smanji koeficijent, ali da se dozvoli da sudije osnovnih sudova imaju veću platu.

- Njihova plata je 1.000 eura. Niko od mladih sudija nema riješeno stambeno pitanje, a od toga izdvajaju 250 ili 350 eura za stanarinu. Da li možemo garantovati da je sudija sa 650 eura i sa obavezom da 250 predmeta završi za godinu dana može sačuvati svoju moralnost i autonomiju - rekla je ona, dodajući da se koruptivnost sprečava samo dobrom i stabilnom platom.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.