Darmanović: Moguće je ponovno miješanje Rusije u izborni proces
Srđan Darmanović

Od članstva CG zaštićenija od pokušaja fizičkih napada

Darmanović: Moguće je ponovno miješanje Rusije u izborni proces

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kaže da je Crna Gora od kada je članica NATO-a, zaštićenija od bilo kakvog pokušaja fizičkog napada, što je bila namjera, kako kaže na izborima u oktobru.

"Ali i NATO članice moraju da se nose sa propagandom, sajber napadima, finansijkom pomoći, anti-NATO i anti-zapadnim strankama... To su stvari koje ne možete baš da sprječavate, možete protiv njih da se borite”, kazao je Darmanović.

Svi mi, kako kaže, djelujemo na otvorenom prostoru, i misli da su time značajno podignuti kapaciteti da se sa tim nosimo.

“Takvih pokušaja će vjerovatno biti. Mi se nadamo da neće, da od kad smo članica Alijanse neće biti nasrtaja na naš izborni proces ali moramo da uzmemo u obzir da je tako nešto moguće”, odgovorio je Darmanović na pitanje Antene M da li očekuje miješanje Rusije u izborni sistem sad kad smo članica NATO-a.

Darmanović je prvi put na Ministarskom sastanku od kada je Crna Gora postala članica NATO-a. Upitan, kakva iskustva može da prenese regionu, Darmanović je rekao - jako dobra.

"Kao članica smo ojačali sopstvenu bezbjednost što se vidi iz toga jer smo se oduprli značajnim pokušajima opstrukcije našeg clanstva u NATO, to je opšte poznata činjenica u CG", kazao je Darmanović.

Crna Gora, dodaje, sada ima mogućnost da značajan dio svoje vanjske i odbrambene politike usmjeri kroz NATO kanale.

"Sad smo dio zajedničkog saveza pa mnoge probleme zajedno i rješavamo”, rekao je Darmanović i istakao kako vjeruje da će članstvo CG u NATO doprinijeti bezbjendosti regiona.

"Neke zemlje u regionu žele da postanu članice. Mi smo pokazali da se reforme isplate”, rekao je crnogorski šef dilomatije i dodao da će zvanična Podgorica pomoći susjedima.

Na današnjem sastanku šefova diplomatija zemalja članica razgovaralo se o saradnji Alijanse i EU.

"Saradnja EU i NATO ide dobro jer je kooperacija između EU i NATO ključna za stabilnost današnjeg svijeta a a i stalno treba jačati EU kao jednu od stubova NATO-a jer veliki broj članica EU istovremeno su članice NATO-a”, rekao je Darmanović.

EU i NATO se, dodaje, suočavaju sa istim ili sličnim prijetnjama.

"Iskazali smo zadovoljstvo načinom kojim se implementira saradnja u borbi protiv terorizma, sajber terorizma", rekao je Darmanović.

Na pitanje da li će koordinacija između EU i NATO ubrzati naš evropski put, on je odgovorio:

"Crna Gora kao NATO članica ne postaje automatski članica EU", naveo je Darmanović i istakao da "ako ste članica NATO, više nema pitanja o našoj bezbjednosti jer se kao članica NATO smatrate bezbjednom".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.