Biotehnički fakultet i Institut za biologiju mora učestvovali na sajmu „Nauka za privredu“

Biotehnički fakultet i Institut za biologiju mora učestvovali na sajmu „Nauka za privredu“

Biotehnički fakultet i Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore učestvovali su na prvom sajmu „Nauka za privredu“, koji je u prethodna dva dana organizovan u Novom Sadu.

"Otvaranju sajma, čiji je cilj povezivanje naučnih institucija i organizacija sa privredom, predstavljanje mogućih načina primjene naučnih znanja i projekata u privredi i uvid u realne potrebe tržišta, prisustvovali su rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić i predsjednik Upravnog odbora prof. dr Duško Bjelica. Štand Univerziteta Crne Gore posjetio je generalni konzul Crne Gore u Srbiji Miodrag Kankaraš", saopšteno je iz UCG.

Domaćini delegaciji Univerziteta Crne Gore bili su potpredsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost prof. dr Zoran Milošević.

Milićević je na otvaranju sajma ocijenio da će taj skup biti značajan korak kako bi se naučna, tehničko-tehnološka dostignuća i inovacije, do kojih priznati naučnici i istraživači dolaze na fakultetima i naučnim institutima, primijenila u svim proizvodnim oblastima, od poljoprivrede, preko industrije, do sfere uslužnih djelatnosti.

Biotehnički fakultet i Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore na sajmu su predstavili potencijale svojih naučnih i istraživačkih dostignuća. Biotehnički fakultet je predstavio rezultate istraživanja na projekatima „Nadzor nad invazivnim i domaćim vrstama komaraca i patogenima koje mogu prenijeti u Crnoj Gori – LOVCEN“ i „Valorizacija crnogorskih katuna kroz razvoj održive poljoprivrede i turizma  - KATUN”, a Institut za biologiju mora rezultate prositekle iz dvogodišnjeg monitoringa kvaliteta morske vode na osnovu srčanog ritma školjki u okviru projekta prvog Centra izvrsnosti u bionformatici BIO-ICT.

Poslovni sajam „Nauka za privredu“ organizovan je uz podršku Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost, Novosadskog sajma i Privredne komore Vojvodine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.