Austrija odobrila sklapanje istopolnih brakova
Ilustracija

Od 2019.

Austrija odobrila sklapanje istopolnih brakova

Ustavni sud Austrije omogućio sklapanje istopolnih brakova u toj zemlji od 2019.

Sud je svoju odluku obrazložio zabranom diskriminacije na osnovu principa jednakosti, te će stari zakon biti ukinut 31.decembra iduće godine, a od 1. januara 2019. sklapanje istopolnih brakova će biti omogućeno, ukoliko zakonodavac u međuvremenu ne donese drugačiju odluku, prenosi Tanjug.

Ustavni sud je na taj način reagovao na žalbu dvije žene koje žive u registrovanom partnerstvu, a koje su zatražile sklapanje braka, što im nadležne vlasti grada Beča nisu dozvolile. 

Njihov advokat Helmut Graupner smatra odluku Ustavnog suda istorijskom, te podseća da je austrijski sud prvi u Evropi koji je ukinuo zabranu braka za istopolne parove. 

Austrija je, naime, prva zemlja Evrope koja jednakost brakova priznaje kao ljudsko pravo, dodao je Graupner te podsjetio da su u svim drugim evropskim zemljama brakovi homoseksualnih parova omogućeni političkim putem. 

Inače, u Austriji to nije bilo moguće obezbijediti političkim putem, zbog protivljenja Narodne partije (OVP) i Slobodarske stranke (FPO), koje će činiti buduću koalicionu vladu. 

Austriji je zakonom od 2009. bilo moguće homoseksualcima samo stupanje u registrovano partnerstvo. 

Sud je u svojoj odluci naveo da je "neodrživo razlikovanje braka i registrovanog partnerstva bez diskriminacije istopolnih parova".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.