CG učestvovala u velikoj sajber akciji: Zaplijenjeno 2 milliona IP adresa u 223 zemlje
Ilustracija

Onesposobljena Andromeda čiji su malveri blokirali oko milion uređaja mjesečno

CG učestvovala u velikoj sajber akciji: Zaplijenjeno 2 milliona IP adresa u 223 zemlje

Međunarodni partneri, među kojima su službenici Uprave policije MUP-a su, 29. novembra realizovali zajedničku akciju, u koordinaciji FBI-a i sa Kriminalistčkom policijom Njemačke, Europolovim Sajber centrom (EC3), Eurojust-om kao i privatnim sektorom, u kojoj je onesposobljena jedna od najvećih „malver porodica“ odnosno botnet mreža zvana Andromeda.

Iz Uprave policije pojašnjavaju da su ovi široko rasprostanjeni malveri kreirani da zaraze mrežne sisteme i kompjutere.

"Glavni cilj zlonamjerne mreže Andromeda je bio da raširi druge malvere „porodice“ jer je Andromeda bila povezana sa 80 drugih malvera. U posljednjih šest mjeseci registrovano je da su ovi malveri blokirali oko million uređaja svakog mjeseca širom svijeta", saopšteno je.

Ova akcija je nastavak prošlogodišnje uspješno završene akcije Avalanche.

"Zajedničkom akcijom 29. novembra međunarodni partneri među kojima i Crna Gora preduzeli su mjere protiv servera i domena koji su korišćeni u širenju malvera navedene vrste. Službenici Uprave policije su u saradnji sa privatnom kompanijom DOMEN.ME  iz Podgorice, preduzeli mjere i radnje u cilju gašenja i zaplijene crnogorskih internet domena preko kojih se vršilo širenje navedenih malvera. Domene .me su naime koristili inostrani državljani na teritorijama drugih država a podaci do kojih je crnogorska policija uspjela da dođe su pomogli u lišenju slobode, odnosno procesuiranju lica – inostranih državljana osumnjičenih da su širili malvere", navode iz policije.

Ističu da je preko 1500 domena malicioznih softvera koji su bili predmet akcije blokiranja.

"Na osnovu izvještaja Microsofta, tokom 48 sati akcije otprilike 2 milliona IP adresa u 223 zemlje su zaplijenjene. Prvi osumnjičeni je lišen slobode u Bjelorusiji.

Mjere na zapljeni i blokiranju zaraženih Andromeda softvera preduzete su u Austriji, Belgiji, Finskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Australiji, Bjelorusiji, Kanadi, Singapuru, Tajvanu i Crnoj Gori", saopšteno je.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.