Banka hrane realizovala oko 1.200 humanitarnih akcija: Volonterizam osnažuje pojedinca
Ilustracija

Međunarodni dan volonterizmaž

Banka hrane realizovala oko 1.200 humanitarnih akcija: Volonterizam osnažuje pojedinca

Volonterski tim Banke hrane čestitao je 5. decembar koji se obilježava kao Međunarodni dan volonterizma.

"Želimo da čestitamo prvenstveno onima koji su u Banci hrane Crne Gore volontirali do sada a ima nas oko 3 5000", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju, da je Banka hrane volonterska organizacija osnovana u martu 2010. godine.

"Među nama je bilo penzionera, zaposlenih, onih na evidenciji biroa rada, strudenata, đaka ali i mališana iz vrtića. Čestitamo i svima ostalim volonterima koji su odvajali svoje vrijeme i vještine u korist dobrobiti društva i zajednice, samoinicijativno ili u okriru neke organizacije", poručili su volonteri Banke hrane.

Kako kažu u Crnoj Gori volonterizam nije masovan i treba ga podsticati.

"U tome nam mogu pomoći mediji ali i kompanije. Posebnu važnost ima institucionalna podrška razvoju volonterizma. Potrebno je uvesti obavezno volontiranje u školama i fakultetima. Volontiranje osnažuje pojedinca i doprinosi stvaranju snažnijih zajednica, pružajući usluge isključenima. Sprovođenje nacionalnih kampanja o filantropiji doprinosi stvaranju povoljnog ambijenta za podsticanje volonterizma.
Bilo da je riječ o novcu ili volontiranju, naša je spremnost najizraženija u slučajevima humanitarnih i prirodnih katastrofa ili kod teško oboljele djece. Mislim da su vaspitanje, a kasnije i obrazovanje i školski sistem ključni faktori i da bi sa djecom u vrtićima i školama trebalo mnogo više raditi i razgovarati o filantropiji – na njima razumljiv način", kažu iz Banke hrane.

Zaposleni u kompanijama kako kažu moraju biti angažovani na polju doprinosa zajednici u kojoj posluju.

"To su standardi u svijetu. Solidarnost se povećava kroz volonterizam", smatraju iz Banke hrane.

Banka hrane Crne Gore je realizovala oko 1 200 humanitarnih akcija do sada.

Na kraju dodaju da je volontiranje bitno za rast socijalne ekonomije.

"Više od 100 miliona građana EU daje pozitivan doprinos svojim zajednicama stavljajući na raspolaganje  svoje vrijeme, talenat i novac", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.